Дрон атака срещу Джихадиста Джон

07:44, 13 ное 15 / Свят 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главорезът Джихадиста Джон е бил мишена на дрон атака, съобщиха световните агенции. Все още няма потвърждение дали е бил убит.

Джихадиста Джон е бил обстрелян в град Ракка, Сирия, известен като крепост на радикалните ислямисти. Тоова е станало докато напускал сграда, считана за негово убежище, за да се качи в автомобил.

Според висш американски военен представител става дума за "чист удар" - не са пострадали други обекти в близост.

"Уошингтън пост" съобщава, че в атаката срещу Джихадиста Джон е пострадал и друг британски джихадист.

Кой е Джон Джихадиста

Джон Джихадиста, идентифициран като Мохамад Емуази, се появи в поредица от видеоматериали, публикувани в интернет от „Ислямска държава", на които обезглавява западни заложници. На видеоматериалите той отправяше саркастични реплики към западните лидери, като в произношението му имаше явен британски акцент.

Емуази се появява във видеозаписи с обезглавяването на американеца Джеймс Фоли, на журналиста Стивън Сотлов, британския хуманитарен работник Дейвид Хайнес, таксиметровия шофьор Алън Хенинг, американския хуманитарен работник Абдул-Рахман Касиг, както и в клиповете, които показаха обезглавяванията на японските заложници Харуна Юкава и Кенджи Гото.

Емуази е на 26 години, роден е в Кувейт и имигрира във Великобритания с родителите си, когато е бил 6-годишен. Израснал е в район на замогващи се представители на средната класа в Куинс парк, Западен Лондон. Завършил е информационни технологии в Уестминстърския университет. Баща му е шофьор на такси, има трима братя и сестри. Радикализира се през май 2009 г., когато на път за сафари в Танзания заедно с още двама негови познати е арестуван на летището в Дар ес Салам и депортиран в Амстердам, където агент на британското контраразузнаване го обвинява за принадлежност към терористите от „Аш Шебаб“ в Сомалия и се опитва да го вербува. Емуази отказва, но получава заплахи и веднага след премеждията си в Танзания и Амстердам той заминава за родния Кувейт. Започва да работи като компютърен програмист и планира да се ожени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама