Съдебната сага "Щастливото бебе" отново на втора инстанция

08:47, 13 ное 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото по аферата "Щастливото бебе" отново влиза на втора инстанция. То предстои да се разглежда от Великотърновския апелативен съд през следващата седмица.

С присъда от 2013 г. Окръжен съд - Русе призна подсъдимите Ивайло Костов, Божидар Караджов, Десислава Иванова, Камен Георгиев като извършители и Илиян Богданов и Георги Нейчев като помагачи за виновни по делото за изнудване.

Според обвинението за периода от 18 до 19 февруари 2012 г. в Русе и Варна, след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали у собственика на веригата "Щастливото бебе" Петър Петров заблуждение, че той, съпругата му и дъщеря му са призовани от дежурен прокурор да се явят в Окръжна прокуратура Варна. Според сговора щяло да им бъде повдигнато обвинение за пране на пари, да бъдат арестувани и да им бъде отнето имущество, като прокурора може да оправи нещата срещу сумата 200 000 евро, които трябва мъжът да плати.

В крайна сметка те измъкнали от бизнесмена 200 000 лева, като измамата е извършена от повече от две лица, сговорили се предварително и представили се като длъжностни лица – прокурори. Престъплението е по чл. 211, пр. 1, вр. с чл. 210 ал. 1. т. 1 и т. 2., вр. чл. 209 ал 1. от НК – измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, отбелязаха по този случай магистратите.

Обвиняемите бяха признати за виновни и затова, че за времето от 21 февруари до 13 март 2012 г. с цел да принудят Петров да се разпореди с вещи – да плати 60 000 евро, го заплашили, че ако не го направи, има опасност на дъщеря му да подхвърлят наркотици. За целта те му изпратили SMS с текст – "Петров, задава се силен дъжд, а ти се разхождаш без чадър”.

Вследствие на това първоинстанционният съд осъди служителя в Община Варна Ивайло Костов на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл 66 НК отложи изпълнението за срок от пет години, глоба в размер на 6 000 лв. и конфискация на имущество.

Божидар Караджов вече е с влязла в сила присъда за 2 години лишаване от свобода, като на основание чл 66 НК е с отлагане на изпълнението за срок от пет години, глоба в размер на 5 000 лв и конфискация на имущество.

Десислава Иванова е осъдена на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл 66 НК те са отложени за срок от пет години и глоба в размер на 5 000 лв.

Камен Георгиев - на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл 66 НК е отложено изпълнението за срок от пет години, глоба в размер на 5 000 лв конфискация на имущество.

Илиян Богданов и Георги Нейчев – на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, като на основание чл 66 НК е отложено изпълнението за срок от пет години и глоба в размер на по 5 000 лв.

След протест на прокурора и въззивни жалби на четирима от подсъдимите, е образувано дело в Апелативен съд Велико Търново. С решение от 14 януари 2015 г., ВТАС е потвърдил присъдата на ОС-Русе, като е изменил само частта, отнасяща се до времето за което подсъдимите са били с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” и/или „домашен арест".

По отношение на Божидар Б. К. присъдата е влязла в сила. По отношение на останалите петима подсъдими, присъдата е отменена от Върховния касационен съд и делото е върнато за разглеждане от нов състав на Апелативен съд Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама