Община В. Търново съвместно с Българска Асоциация Диабет отбелязва Световения ден за борба с диабета

09:17, 13 ное 15 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с отбелязване на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета Община Велико Търново и Българска Асоциация Диабет, ще проведат кампания за превенция на диабета под мото „Ноември – месец на диабета”.

14-ти ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества от 1991 година под егидата на Световна Здравна Организация.

Изборът на дата е свързан с рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Българска Асоциация Диабет е организатор на инициативата за честване месеца за борба с диабета вече пет години, като през месец ноември в различни градове на страната се провеждат лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет, осветяване на значими сгради и монументи, организира се „Син кръг на надежда“ и др.

Синият цвят  и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета, като символ на живота здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

По повод отбелязване на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета Българска Асоциация Диабет съвместно с Община Велико Търново организира в град Велико Търново скрининг за откриване на повишена кръвна захар и риск от диабет – екип от медицински специалисти ще извърши безплатно измерване на кръвната захар на желаещи.

Измерванията ще се проведат пред сградата на Община Велико Търново днес от 12:00 до 17:30 часа, информираха организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама