Област Добрич е със слаби показатели за образование и данъци

09:44, 13 ное 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За четвърта поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. Тази година „Регионалните профили” включват и анализ на работата на местните съдебни системи заради безспорната важност на правосъдието за социалната среда и условията за правене на бизнес по места.

Показателите за БВП, доходите и заплатите в област Добрич са по-ниски от средните за страната. Въпреки това сравнително по-малка част от населението живее в бедност и с материални лишения. Добрич се отличава със сравнително висока икономическа активност на на-селението, която произтича както от по-високата заетост, така и от по-високата безработица в областта спрямо средните за страната. Областта не успява да привлича достатъчно чужди инвестиции. Правенето на бизнес в областта е затруднено от сравнително по-високите местни данъци и такси, което донякъде се компенсира от по-високото развитие на електронното управление и от по-голямата прозрачност на местната администрация. Данните за демографията дават основания да се прогнозира, че населението на Добрич ще започне да застарява по-бързо. Очевиден проблем в областта е и изключително високият дял на второгодниците и отпадналите от основно и средно образование. Индикаторите за здравеопазване показват, че жителите на областта нямат възможност или желание да получават здравни услуги на територията на областта. През последните няколко години регистрираните престъпления в областта нарастват. В същото време съдилищата в областта са сред най-малко натоварените в страната.

От началото на кризата през 2009 г. икономиката на област Добрич търпи спад, но в последващите години се възстановява бързо, като надминава предкризисните си нива на БВП на човек още през 2010 г. Въпреки това доходите остават под средните за страната. Годишният доход на лице от домакинството през 2014 г. достига 4091 лв., което е с 15% по-ниско от средния доход за страната. Средната годишна брутна заплата на наетите е 7164 лв. през 2013 г., или с 23% по-малко от тази за страната. Въпреки по-малките доходи бедността в Добрич е по-ниска в сравнение с тази в останалите области.

Местните данъци и такси в общините на област Добрич се отличават значително от средните за страната. Ставката на патентния данък за търговия на дребно е с почти 50% по-ниска от средните нива за страната през 2015  г. Ставките на данъците върху нежилищните имоти на юридическите лица, както и таксите за битови отпадъци средно в областта също са по-ниски от средните в страната, докато данъците върху превозните средства и данъците за прехвърляне на собственост са около 10–20% по-високи от средните за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама