ГЕРБ не успя да прокара новия данък за такситата

09:47, 13 ное 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ не успя да събере необходимото мнозинство, за да прокара в парламента  на първо четене въвеждането на нов данък за такситата. Със 71 гласа "за" , 38 - "против" и 42-ма въздържали се промените в Закона за местните данъци и такси бяха отхвърлени в пленарната зала. 

Предложението на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги предвиждаше общините да определят данък между 400 и 1000 лв. на всяка кола, която извършва таксиметров превоз. 

От опозицията очаквано се обявиха срещу новия налог. Таско Ерменков от БСП заяви, че в момента има големи таксиметрови компании, които издават пълномощни на шофьори и ги задължават да купуват таксита на лизинг. Той обясни, че почти всичко е за сметка на шофьора. „Те определят колко пари ще останат на хората да живеят. Бъдете разумни и недейте да влизате в лесната схема да събирате много пари и да оставяте малко на хората, посочи Ерменков. 

Текстовете защити Йордан Цонев от ДПС, който пресметна, че данъкът ще е по-малко от 40 лв. на месец. "Ако някой не може да си позволи данък от 40 лв. на месец, по-добре да не стои зад волана, има други професии", посочи той. Цонев допълни, че сега таксиметровите шофьори плащат данък на база оборота си, но на практика те не отчитат обороти. 

Независимият депутат Велизар Енчев пък се разгорещи и обвини Менда Стоянова в лобизъм. Предположи, че е взела пари, за да предложи въвеждането на новия данък и я подкани да не се крие и да каже чии интереси обслужва.

Стоянова, видимо ядосана, се възмути, че той я е изкарал най-големия лобист в държавата. "Да, лобист съм, лобист за държавния бюджет", посочи тя. 

В дебата от опозицията включиха и предложението на управляващите за промяна в Закона за автомобилните превози, с която се възлага на самите таксиметрови компании да гарантират, че автомобилите са технически изправни, че шофьорите са преминали необходимите тестове, касовите апарати работят и т.н. Изненадващо по тези текстове транспортният министър Ивайло Московски призна, че прибързано са дали положително становище от ведомството му и призова то да се преразгледа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама