Няма да има повторно броене на вота в Мадара

10:06, 13 ное 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският Административен съд (ШАС) не уважи искането за извършване на повторно преброяване на подадените бюлетини в секции № 112 и 113 в с. Мадара по време на втори тур от местните избори за избор на кмет. Това съобщиха от съда.

В открито съдебно заседание на в четвъртък магистратите разгледаха делото, образувано по жалба на Христина Димчева Димитрова, в качеството й на кандидат за кмет на кметство село Мадара, издигнат от Коалиция Реформаторски блок, срещу решение на Общинска избирателна комисия – Шумен.

В нея Димитрова твърди, че в качеството си на кандидат за кмет се е явила на проведедените на 25 октомври избори. Тъй като не бил избран кмет се наложило провеждането на втори тур. След проведения вот за победител с оспорения административен акт бил определен опонентът `и Кирил Кирилов, с разлика между двамата кандидати от 24 гласа.

Жалбоподателката сочи, че провела разговори с членове на изборните комисии, от които установила, че са допуснати нарушения при отчитане на валидните и невалидните бюлетини, както и на реално подадените за нея гласове.

В съдебно заседание оспорващата Христина Димчева Димитрова се яви заедно с адвокат Даниела Русева, като заяви, че поддържа направените доказателствени искания за извършване на повторно преброяване на подадените бюлетини, както и за допускане до разпит на трима свидетели, които да установят нарушения при провеждането на изборния процес и при определянето на действителните и недействителните бюлетини. Жалбоподателката оспори и истинността на изготвените протоколи от секционните комисии в с. Мадара, с оглед множеството допуснати грешки в тях, опорочаващи вота на избирателите.

Ответната страна – ОИК Шумен и встъпилият в производството представител на Окръжна прокуратура – Шумен подържат становище за неоснователност на жалбата.

Конституираният в качеството му на заинтересована страна Кирил Филчев Кирилов, избран за кмет на с. Мадара след проведен втори тур, се яви лично и с адвокат Пламен Петков, който оспори предявената жалба и направените от страна на жалбоподателката доказателствени искания.

Искането за допускане до разпит на свидетели, които да установят неотразен вот на избиратели, както и допуснати нарушения от членове на СИК бе счетено за неоснователно от съда, тъй като показанията им биха довели до разкриване на тайната на вота и това би противоречало на Конституцията на Република България.

Не бе уважено и искането за извършване на повторно преброяване на подадените бюлетини в секции № 112 и 113 в с. Мадара, тъй като ръчното преброяване и преценката дали една бюлетина е действителна или не се осъществява единствено от съответната секционна избирателна комисия, като Изборният кодекс не е регламентирал друг законов ред. Евентуално повторно преброяване на бюлетините е възможно единствено при наличие на възникнал спор между членовете на СИК. Такив обаче не бил отбелзан в протоколите, поради което искането за повторно преброяване на всички бюлетини бе отхвърлено.

След като изслуша становищата на страните и предостави възможност за депозиране на писмени защити, съдът обяви, че ще се произнесе с решение в  предвидения в закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама