Бъчварова: Успех имаме, но не можем да изкореним купуването на гласове

12:37, 13 ное 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизбежно имаме успех в борбата с купуването на гласове, но не можем да изкореним тези процеси, защото това са наслагвани с години практики на политическите партии. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна в отговор на депутатски въпрос. Поиска от народните представители конкретни законодателни инициативи, без обаче да каже какви точно.

Тя цитира и статистика, с която илюстрира тезата си, че макар и „неудовлетворителни“, резултатите от местния вот в тази насока са по-добри от предходните.

Проверени са над 4500 сигнала от граждани, неправителствени организации и институции. Образувани са 170 досъдебни производство, от тях 127 – срещу политическите права на гражданите. През 2011 г. те са били едва 62.

Задържани са общо 72-ма нарушители. На 6 лица е отложено изпълнението на наказанието, двама са получили пробация. С протоколи пък са предупредени общо 2972-ма души. На предишните местни избори те са били само 849.

Бъчварова отчете и две специализирани съвместни операции на МВР и ДАНС по изборните нарушения, а служителите, които са били заети на първия тур са били 13 155 а на втория – 9181.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама