Почитат паметта на жертвите на катастрофи във Варна

13:12, 13 ное 15 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световният ден за възпоменание на жертвите от катастрофи ще бъде отбелязан във Варна с няколко инициативи на 15 ноември, съобщиха от ОД на МВР.

Тазгодишната традиционна кампания на сектор „Пътна полиция” е посветена на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на МПС спрямо тях. Толерантността на пътя е важно предпоставка за безопасното движение по пътищата, припомнят органите на реда. В тази връзка предходната седмица бе обявена за Седмица на пешеходната безопасност, а денят на третата неделя от месец ноември – 15 ноември, за ден без пешеходци-жертви на пътя.

Точно в 12 часа, на обяд, на 15 ноември, светлинната и звукова сигнализация на всички патрулни автомобили на Областна дирекция на МВР в Варна ще бъдат включени, служители на полицията, които патрулират по улиците на града, ще отдадат своята почит към паметта на жертвите на пътно-транспортните произшествия и съпричастността си към техните близки.

Във връзка със Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия във всяка Районна служба ПБЗН, в часовете между 9:00 и 11:00 часа, всеки желаещ да се запознае отблизо с работата на българските пожарникари може да разгледа пожарните автомобили, работното място на огнеборците или да поговори за призванието да си огнеборец и спасител.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия.  За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя” поставя началото на традицията. Тази година календарният ден за възпоменание на жертвите е 15 ноември (неделя).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама