Осъдиха лекар за смърт на пациент

13:32, 13 ное 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Русе осъди общопрактикуващ лекар на 3 години условно, с 4 години изпитателен срок. Това съобщава на сайта си Прокуратурата на Република България. Медикът е осъден и на 4 години лишаване от право да упражнява лекарска професия, както и да заплати на близките на починалия обзщетение за нанесени неимуществени вреди в размер на 30 000 лв.

Подсъдимият е признат за виновен за това, че между 10-и и 12-и септември 2012 г. е причинил смъртта на 50-годишен пациент, поради немарливо изпълнение на служебните си задължения.

Пострадалият пациент е бил клапно протезиран болен с непрекъснат прием на медикаменти. Въпреки това, лекарят не осигурил своевременна и качествена медицинска помощ, като не направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на пациента, с оглед оказване на своевременни и адекватни медицински грижи, не му осигурил медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина, не назначил всички подходящи за него изследвания и консултации, и предприел несъобразено със заболяването на пациента лечение, не направил адекватна преценка за състоянието му и не го пренасочил към специалист-кардиолог, е написано в съобщението на държавното обвинение.

Присъдата на първоинстанционния съд може да бъде обжалванa пред Апелативния съд във Велико Търново. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама