Полиция, пожарна и БЧК с обща лекция за пътна безопасност

13:51, 13 ное 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекция по линия на „Пътна безопасност” проведоха днес в сградата на Български червен кръст във Велико Търново представители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – В. Търново, РД „ПБЗН” – В. Търново и БЧК.

Тя бе изнесена пред млади хора, които в момента се обучават за водачи на моторни превозни средства. Лекцията е част от мероприятията, организирани от ОДМВР – В. Търново по повод предстоящия 15 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия.

Инспектор Пенчо Христов от Пътна полиция обясни на курсистите кои са най-честите причини за възникването на тежки пътни инциденти. Какво трябва да е поведението на водачите на пътя, подготовката на автомобилите за път и реакциите на участниците в движението при пътен инцидент.

Той припомни правилата за движение, които трябва да се спазват и отправи препоръки към бъдещите водачи за безопасно шофиране. Чрез специални очила, предоставени, като дарение на БЧК – В. Търново той показа на присъстващите каква видимост има водач, с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 до 1,5 промила.

Главен инспектор Станко Лазов от РД „ПБЗН” - В. Търново насочи вниманието на младежите към правилата за използване на тел. 112 при възникнал пътен инцидент, реакциите и поведението на свидетели на пътно произшествие и показа няколко видеоклипа от пътни инциденти, регистрирани на територията на ОДМВР – В. Търново в последните години.

„Целта ни е не да ви плашим, а да ви покажем реалността такава, каквото е, за да бъдете дисциплинирани, внимателни, добре подготвени и толерантни водачи”, каза на бъдещите шофьори гл. инсп. Лазов.

От БЧК се включиха със съвети как да се окаже долекарска помощ при възникнала тежка катастрофа с пострадали. Как трябва да действат случайно преминаващите граждани до пристигането на специализираните екипи на Спешна помощ, полиция и пожарна.

Днес в двора на ПМГ „Васил Друмев” във В. Търново се проведе демонстрация по запазване на местопроизшествие при пътен инцидент, оказване на долекарска помощ, изваждане на пострадал от катастрофирал автомобил, който непосредствено, след изваждането на пострадалите се възпламенява и гасенето му.

Мероприятията, посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се провеждат под егидата на областния управител на В. Търново проф. Пенчо Пенчев.

На 15.11.2015 г. със съдействието на Великотърновския Митрополит Григорий в църковните храмове в областта ще бъде отслужена панихида за почитане паметта на загиналите при пътни инциденти.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама