Всеки пети работещ получава минималната заплата

14:26, 13 ное 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти всеки пети, или 18%, от работещите у нас получава минималната заплата, а делът на т.нар работещите бедни е почти ¼, съобщи социалният министър Ивайло Калфин в парламента.

Калфин се похвали с данни от Агенцията по заетостта, според които към септември безработицата е намаляла до 9.2 на сто. „За пръв път от години заетите в България са 3.3 млн. души. Прогнозните резултати за тази година бяха надминати и се надявам това да остане като тенденция до края на годината“, посочи той.

Той обаче обяви, че все още има проблем с интереса на бизнеса да наема хора с увреждания.

Калфин отчете, че 12% от разходите на държавата за насърчаване на заетостта отиват за насърчаване на младежката заетост. По думите му към края на септември младежката безработица е намаляла до 15.4%, което нарежда страната под средното равнище за Европейския съюз.

По новата програма за младежка заетост чрез стаж за първите 9 месеца на годината са започнали работа 3 161 млади хора при общо 960 работодатели.

Междувременно от Българската стопанска камара обявиха, че близо 870 хиляди българи в трудоспособна възраст нито работят, нито учат, a 300 хил. от тях са младежи. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хиляди и 40 хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама