КНСБ не подкрепя проекта за държавен бюджет 2016, подготвят първи протест в края на ноември

14:40, 13 ное 15 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"КНСБ не подкрепя проекта за бюджет през 2016 г., защото считаме, че са подценени едни от основните социални и икономически проблеми на държавата. В тази връзка ние настояваме между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет да бъде свикан Съвета за тристранно сътрудничество, и  депутатите да направят необходимите корекции". Това заяви на пресконференция в Русе днес вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. 

По думите му, липсват съществени изменения в приоритетите по разходни функции, а това което синдикалистите са разчели в проекта за бюджет щяло да доведе до нови дефицити във важни социални сфери - най-вече образование, здравеопазване и социално осигуряване. Тези сфери дори влошавали позициите си в структурите на бюджетните разходи. 

КНСБ намират и за крайно оскъдни мерките по отношение на икономическия растеж. Синдикалистите изразиха недоумение защо продължава да се неглижира идеята за възраждане на българската индустрия. Нанков припомни, че стратегията за възраждане на индустрията е подготвена още преди няколко години от работодатели и синдикати, която съдържа много работещи решения, голяма част от които не изискват допълнително финансиране. Касае се предимно за по-добро администриране на секторите от страна на държавата, и ангажимент да не се поставят бюрократични пречки пред работещи индустрии. 

От КНСБ не са съгласни и със замразяването на заплатите в повечето бюджетни дейности, и продължават да критикуват въведената преди няколко години Наредба за организацията на работната заплата и начина по който се оценява труда на хората в публичния сектор. Нанков коментира, че механичното орязване на добавките за прослужено време е абсолютно неприемливо както за синдикати, така и за служители, и няма да бъде допуснато. Той даде пример със събитията около сектор "Сигурност" през последните седмици, и реакцията на служещите там. 

В тази връзка синдикалните структури на работещите в музеите и галериите планират първа протестна акция на 24 ноември под надслов "Ден на недоволството". Лидерът на КНСБ - Русе Боянка Димитрова прочете декларация, в която те поставят искания, свързани с увеличаване бюджета за политики в областта на опазване на културното наследство, да бъде уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да бъдат заложени средства за въвеждане на допълнителен стандарт за управляване на открити площи и брой сгради, да се увеличи средната работна заплата в сектора поне с 50%, за да може да достигне средната работна заплата за страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама