Съдът потвърди разпределението на мандатите в Общинския съвет в Бяла

16:23, 13 ное 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе (АС-Русе) потвърди днес решението на общинската избирателна комисия (ОИК) в Бяла, с което е определен резултатът за избор на общински съветници в общината. Това съобщиха с прессъобщение от АС-Русе.

Производството бе образувано по жалба на Местната коалиция „Бяла 2015“, която оспори решението на ОИК-Бяла с мотива, че е допусната техническа грешка поради неправилно приложение на метода на Хеър-Ниимайер, следствие на което е извършено неправилно разпределение на мандатите за съветници по кандидатските листи.

От събраните по делото доказателства става ясно, че общинската избирателна квота е 313 гласа, а методът на Хеър-Ниимайер разпределя мандатите само между партиите и коалициите, получили повече гласове от общинската избирателна квота (ДПС; Местна коалиция “Бяла 2015”; ПП ГЕРБ; НДСВ и БСП).

Заключението на съда е, че разпределението на мандатите от общинска избирателна комисия в Бяла е направено в съответствие с приложимия метод. Съдът намира още, че Решението на ОИК-Бяла е законосъобразно и следва да бъде потвърдено, а жалбата срещу него е неоснователна.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му на страните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама