Трябва да се приобщава младата публика към класическата музика

17:04, 13 ное 15 / Култура 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
   Цигуларят Веско Пантелеев – Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов ще отбележат с нов международен проект 20-годишнината от съвместната си творческа дейност. Това съобщиха те пред журналисти в Добрич, където тази вечер е вторият им концерт, посветен на юбилея, след този в София.

   Музикалният тандем ще запише в началото на следващата година нов диск с аржентинска музика. След това той ще бъде представен на турне в България. В тези 20 години, в които заедно свирим, сме доказали, че имаме своето място на сцената, не само на българската, но и по света, споделиха музикантите. Имаме голямото желание за такова турне, защото 20 години минават неусетно, когато е толкова приятно да се работи заедно, когато усещаш, че без да се говори другият прави това, което ти искаш  да направиш, сподели именитият цигулар. Целта на двамата музиканти е новият им проект да е нещо различно и по-ново, което да поднесат на българската публика.

Дискът ще представя всичко, свързано с аржентинската музика – Пиацола, Гардел, Рамирес, както познати, така и по-малко познати творби, което го прави много атрактивен, сподели цигуларят. По думите му, тази музика е много атрактивна, различна от чисто класическата музика, въпреки, че авторите са класици в жанра си. Музикантите очакват интерес към проекта и от чужбина и предвиждат да изнесат концерти, освен в България, също и в Испания, Холандия, което го превръща в международен проект, който е доста обширен като времетраене. Това е тортата за рождения ден, каза Веско Пантелеев-Ешкенази.

Според Людмил Ангелов, много важно е т.нар. висока култура да не остане високо в небесата. Тя трябва да прави крачки към отварянето на врати, за да бъдат приобщени по-младите публики. „Трябва ние самите, музикантите и всички наши колеги от другите изкуства да подадем по някакъв начин ръка, защото, иначе сме обречени на гибел. Говорим за една вековна традиция на това високо изкуство, което е било винаги неразделна част от едно общество. Очевидно е, че нещо трябва да се направи, защото, нито образователната система, нито това, което ни заобикаля, като медийна среда не помагат за това младите хора да бъдат привлечени. Ако ние говорим на друг език и не се опитваме да заговорим малко на техния език, ще ни бъде много трудно. Просто ще загубим публиката“, сподели пианистът. Той е категоричен, че трябва да се построят мостове към младото поколение. „Музиката, като всяко изкуство трябва да стигне до хората и да ги възхити, да развълнува. Очевидно е, че трябва да се търсят тези мостове. Иначе сме обречени на забвение“, каза още музикантът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама