Лукарски осъди Сашо Диков за обида

18:45, 13 ное 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на икономиката Божидар Лукарски е осъдил журналиста Сашо Диков за обида.

Това стана ясно от статус на министъра в страницата му във „Фейсбук“. От приложеното факсимиле на съдебното решение е видно, че Диков е глобен с 3000 лева за изразите „балкански дребен шмекер“, „селски тарикат“ и „Ромео Лукарски“, отправени по адрес на Лукарски в предаването „Диков“ през януари тази година.

Освен това, Диков трябва да плати на Лукарски 1512 лева разноски по делото и на Софийския районен съд още 155.87 лева съдебни разходи.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.

София Topnovini.bg публикува статуса на Божидар Лукарски без редакторска намеса:

Днес осъдих лицето Сашо Диков (не мога да го нарека журналист, защото за мен това е достойна професия, в която се трудят много хора с чест и професионална етика). Осъдих го за нанесени обидни квалификации към мен и близките ми в ефира на една национална телевизия. Телевизия, която уважавам и ценя и смятам, че също като мен пострада, допускайки до ефира си тази персона. Заведох това дело не толкова заради себе си, колкото и да бях засегнат, а заради моите колеги министри и институциите, които те представляват. Като юрист, искам само да припомня два члена от Конституцията на Република България:

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 39.  (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама