Бургаски синдикалист обяви проектозакона за държавния бюджет за фалшив

20:04, 13 ное 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изготвеният проект на закон за държавния бюджет е документ с невярно съдържание, за което се носи наказателна отговорност до 3 години затвор. Това обяви пред журналисти Петко Чалъков, председател на синдикат „Охрана“ в Бургас. Той имаше предвид конкретно параграфите от 10 до 16, които били добавени в края на документа със знанието единствено на финансовия министър, но не и на останалите му колеги.

„Щом се оказва, че само министърът на финансите, който сам призна по телевизията, че е провокатор, знае за промените в документа, излиза, че Министерският съвет не е колективен орган. Това само по себе си води до заключението, че щом министрите не са знаели за издадения там проектозакон, то това за мен е документ с невярно съдържание и не би трябвало изобщо да се разглежда в Народното събрание“, заяви Чалъков.

Синдикалистът е чел два пъти стенограмата от заседанието на МС и там никъде не се споменавало, че е имало обсъждане на проектозакона. И нещо повече - там не се разисквало абсолютно нищо по бюджета на страната.

„Т.е. абсолютно всички са доволни, нещата са „шест“, никой нищо не иска, чиста демокрация“, заключи Чалъков.

Той допълни, че до този момент обещаното оттегляне на промените, засягащи орязването на социалните придобивки на МВР служителите, са само думи и няма нищо конкретно. Затова синдикатите остават в протестна готовност, но засега са решили да не товарят колегите си допълнително, защото всички са уморени.  

„Да не мислите, че на нас ни е много приятно да следим в Конституцията какво пише, закони за нормативните актове, европейски директиви, закона от Лисабон… То всичко е мазало, с извинение, всичко е нарушено“, коментира Чалъков.

Притеснение у него буди фактът, че това, което сега няма да мине с параграфите от 10 до 16, ще бъде вкарано чрез поправка на закона за МВР. Т.е. нещата ще бъдат върнати на изходно положение, само че там ще бъде спазен минималният срок от 14 дни, както е по Закона за нормативните актове.    

„Тези хора да вземат да четат малко Конституцията, да четат законите, защото, ако продължават така, ще се срещаме някъде по европейските съдилища“, декларира председателят на синдикат „Охрана“.

Петко Чалъков показа издаден му Протокол за полицейско предупреждение. В него пише, че като организатор на протестен митинг трябва да следва разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) и да не допуска нарушения на обществения ред и ограничаване правата на гражданите, неучастващи в организирания протест, както и да не допуска ненужното удължаване на пътя и времето за пресичане и да не спира без необходимост на платното за движение. Протоколът е издаден заради нерегламентираното блокиране на движението по ул. „Хр. Ботев“ по време на протестите преди дни.

По този повод Чалъков каза, че не всички участници в митинга са членове на синдикатите и те имат право да нарушават някои правила. Но тава не е престъпление, а административно нарушение. В ЗСММ никъде не се говори, че директори на полицията трябва да се намесват и да ги прекратяват. Според документа правомощия за това има само кметът на общината. До момента синдикатите нямат забрана за нито едно действие, т.е. нямат нито едно нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама