Община Търговище е готова за зимата

20:05, 13 ное 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище е готова да посрещне зимата. Това стана ясно от проведеното заседание на общинския щаб за изпълнения на плана за защита при бедствия, съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.

„Имаме готовност за посрещане на зимата и защита на населението при бедствия и аварии. Дано и природата е благосклонна към нас“. С тези думи кметът на община Търговище Дарин Димитров обобщи готовността на институциите за реакция при зимни условия и тяхното взаимодействие.

Общинското ръководство прие докладите на всички структури за подготовка работата при зимни условия и набеляза мерките за навременна и планомерна организация за посрещане предизвикателствата на зимата. Уточнена бе синхронизацията на работа на всички институции, наличната им техника и ресурси.

„Определената за снегопочистване на общинската мрежа фирма „БКС-Търговище“ ЕООД разполага с необходимите количества материали и техника за справяне със зимната обстановка“, заяви управителят на фирмата Галин Дачев. Новото тази година е, че делът на републиканската пътна мрежа в рамките на Търговище също ще бъде обект на снегопочистване от БКС.

Налични са 210 т. смес за опесъчаване. На склад в готовност за смесване са още 30 т. сол. В базата в Разбойна е заредено с 50 куб. м. луга, с опция за допълнителна доставка при необходимост. БКС разполага и с 30-40 куб.м. опилки за обезопасяване на пешеходната зона в града.

Наличната техника за снегопочистване се свежда до 4 тежки трактора, 2 леки трактора, 3 челни товарача, 3 автомобила с гребла, 2 коли – песакари, роторен снегорин за почистване на снежна настилка над 30 см.,5 мини-роторни снегорина. За по-тежка обстановка са 3 броя машини с вериги, тип булдозер, 2 цистерни за луга, 1 автомобил за обработка на пътища при температури под – 10 градуса. В помощ на снегопочистващата техника са и 10-12 снегорина, които ще бъдат наети от арендатори по селата, чиито стоянки са в Божурка, Макариополско, Черковна-Драгановец, кв. Въбел.

От Общината напомнят на гражданите и ръководители на учреждения, че при обилен снеговалеж трябва да почистват прилежащите на сградите тротоарни площи и блокови пространства. Собствениците на лични автомобилисе приканват да не паркират машините по основни пътни артерии, за безпрепятствено преминаване на снегопочистващата техниката. Всички автомобили е необходимо да бъдат оборудвани за експлоатация при зимни условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама