Протест за Ларгото под прозорците на Министерството на културата

22:25, 13 ное 15 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С викове „Оставка“ под прозорците на Министерството на културата двайсетина протестиращи отново възразиха срещу реставрацията на разкопките на древния комплекс „Сердика“. Гражданите, сред които имаше историци и реставратори, отново изразиха недоволството си от „бутафорната“ реставрация на Ларгото, която според тях е с цел усвояване на евросредства.

Припомняме, че скандалът с реставрацията на античния комплекс започна в средата на октомври, когато министърът на културата Вежди Рашидов нареди спиране на дейността. Причината за това решение беше сигнал от граждани, които заявиха, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на римските останки. Министерството събра експертна комисия, чието становище потвърди, че по проекта трябва да се направят корекции.

„Експертната комисия се състоеше от 12 души. Гражданската квота бяхме трима човека и останалите девет бяха от министерството и работят по проекта. Тази комисия не излезе с общо мнение. Стигнахме до устен консенсус по една тема – зида трябва да се коригира. За съжаление обаче веднага след като стигнахме до този извод и предадохме становището си, тази експертна група повече не се събра. Веднага започна ново строителство, което е нарушение на политиката на Министерството на културата, на споразумението с общината. Има прикриване, че там трябва да се изперат едни пари и затова се строи толкова бързо“, сподели подозренията си историкът Манол Глишев.

Пред София topnovini.bg Глишев обяви, че се подготвя подписка, която ще бъде внесена в Министерския съвет. Протестиращите са сезирали Европейската комисия (ЕК) за скандала с Ларгото, а скоро ще се свържат и с представители на ЮНЕСКО.

„Опитът за реставрация, който виждаме е абсурден. Много прилича на това, което Божидар Димитров прави в Плиска. Това е малко елитарна тема и сигурно не е толкова секси, колкото съдебната реформа или боровете на Витоша, които също са много важна тема. Но и темата с Ларгото не е маловажна, това е част от граския живот. Не може да се създава псевдо археология. Аз съм историк, тук сега има реставратори, археолози, хора, които са запознати с материята. Не можем да търпим това нещо“, обясни Глишев.

Той разкри, че участвайки във въпросната експертна комисия е разбрал и друг притеснителен факт, освен визията на Ларгото след реставрационните дейности.

„Успяхме да се доберем до това, че няма завършен официален работен проект на това място. Архитектът работи на базата на идеите си, на око. Разбрах го от самия него. Юлий Фърков се изпусна на заседание на работната група, че има само идеен проект. Това е рисунка, нищо повече“, каза Манол Глишев.

Протестиращите скандираха известно време пред сградата на министерството, но никой не реагира. Групата се събра там, а не пред Ларгото с идеята да даде право на отговор на представители на ведомството. Те обаче не се възползваха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама