Планинската спасителна служба: Уикендът ще е приятен за разходка, но не подценявайте планината

23:49, 13 ное 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Макар и със зимна екипировка, почивните дни ще бъдат много приятни за столичаните, които обичат планината. Слънцето ще грее почти през целия ден, а температурите на Витоша ще са около 12 градуса.

Витоша е любимо място за отдих на повечето жители на София. Оказва се обаче, че инцидентите в планината постоянно се увеличават. Това каза пред София topnovini.bg Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба. Първата му препоръка за разходките в планината през ноември е зимната екипировка, високите обувки с твърди подметки и достатъчно количество вода.

„Нека не се заблуждаваме, че топлото време не може да поднесе някоя изненада“, категоричен е Драгошинов.

По думите му столичани все повече неглижират факта, че Витоша е голяма планина и въпреки че живеят в подножието, могат да се изгубят или да навредят на здравето си.

„Има нещо важно, с което се сблъскваме все по-често напоследък – неглижиране на физическото и психическото състояние на хората, които излизат в планината. Хора, които цяла седмица са обездвижени и решават, че могат да се разходят, тръгват на едни дестинации, които изобщо не са за тяхното здравословно състояние. Тръгват от Алеко, 1800 м. Височина, към Черни връх. Започва да се вдига кръвно, сърцето да се обажда. Така вместо да е приятен излетът, става много неприятен“, предупреждава Драгошинов.

„Психическото здраве също е важно. Има много хора, които си забравят лекарствата. Те излизат с придружители, но самите те са обременени. Придружителите не отчитат този фактор“, допълни планинският спасител. Има и друг голям проблем, с който се сблъскват спасителите.

„Хората, които излизат в планината и не се обаждат на близките си, не казват къде отиват. Витоша като дестинация се подценява – това е планина. Като излезеш и не кажеш къде си, знаете какво настъпва“, заяви Драгошинов.

Всъщност това е основно правило за планинарите. Независимо дали сте сам или в група, трябва да обясните на близките къде ще се разходите, а преди да тръгнете – заредете батерията на мобилния си телефон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама