Националният омбудсман подкрепя колегата си от Шумен в битката с КЕВР

08:08, 15 ное 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът на Шумен Иван Капралов е получил подкрепа и уверение, че националният обществен посредник Мая Манолова също ще работи по въпроса за промяна на новите Правила за измерване на количествата електрическа енергия, приети от държавната комисия. Искането за промяна касае начина за отчитане на употребената електроенергия при дефектирал електромер, което според Капралов е неточно и нелогично.

Преди повече от два месеца шуменци започват да се оплакват, че след повреда на електромерите от “Енерго Про” им начисляват ненормално високи сметки за ток, в периода, когато уредът се ремонтира.

След дефект на електромера, който е собственост на електроразпределителното дружество, консумираната електроенергия се изчислява като една трета от максималния ток на средството за търговско измерване при всекидневно осемчасово ползване на електрическа енергия (за битови клиенти) и десетчасово напрежение (за небитови клиенти). Така има случаи при които от 3 лева на месец за стълбищно осветление хората получават сметки за по 100 лева.

В началото на септември ситуацията ескалира, жалбите до омбудсмана на Шумен Иван Капралов зачестяват и той пише писмо до КЕВР с искане да преразгледа формулата за начисляване на консумиран ток при повреден и свален за ремонт електромер. “Минаха повече от два месеца, но отговор от комисията няма. Започнах да получавам писма със същите оплаквания от Варна и Велики Преслав”, коментира Иван Капралов. Така изправен пред стената от мълчание на държавния орган Капралов се обръща за подкрепа и помощ към националния обществен посредник Мая Манолова. От канцеларията на Манолова пращат отговор до шуменския омбудсман, че ще работят и съдействат за разрешаване на проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама