Проф. Григор Горчев: Трябва да спрем изтичането на интелектуалния потенциал на България

08:14, 15 ное 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Трябва да спрем изтичането на интелектуалния потенциал на нацията. 30 процента от медиците ни учат немски и английски, след което заминават за чужбина. Страшно е, че се допуска изтичането на подготвени хора, в които държавата е инвестирала толкова много и чрез които впоследствие кредитираме чужди здравни практики“. Това заяви член-кор. проф. д-р Григор Горчев на среща с журналисти в пресклуба на БТА.

Професор Горчев определи мигрирането на български специалисти зад граница като "страшно". Той бе категоричен, че даването шанс на младите да учат и да се развиват в България, трябва да е сред основните национални приоритети.

"В момента обръщаме повече внимание на бежанската вълна и никой не мисли какво всъщност се случва. За жалост държавата е длъжник на младите хора и наистина трябва да се вземат мерки по отношение реализацията и задържането на кадрите", допълни той.

Първите 30 студенти по новата за Медицинския университет в Плевен специалност "Фармация", ще бъдат приети през новата академична година. Новината бе съобщена от ректора на университета професор д-р Славчо Томов.

По неговото мнение, откриването на фармацевтичния факултет ще донесе не само произвеждане на нови кадри, но и положителни икономически последици за Плевен и Северозападна България, тъй като ще даде възможност в региона да се съсредоточат нови производствени дейности.

Проф. Томов разкри още, че предназначената специално за факултет "Фармация" нова сграда, ще е готова в рамките на два месеца. Интересен факт е, че студентите в Плевен ще получават и много практически знания за фармацията като производствена дейност, за изследването и проверката на новите лекарствени средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама