България трябва да привлече вниманието, за да бъде терористична мишена, смята експерт по сигурността

08:43, 15 ное 15 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България трябва с нещо да е привлякла вниманието на терористичните организации, за да бъде тяхна мишена. Към момента страната ни не е приоритетна цел, защото не е предизвикала с действията си Ал Кайда или „Ислямска държава”. Това каза експертът по сигурността, исляма и борбата с тероризма Славчо Велков в сутрешния блок на бТВ.

Според него много важен е мотивът за избиране на мишената. За атентата в Париж, при който загинаха над 150 души, а стотици бяха ранени, обозримите мотиви започват в началото на тази година след атаките срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо”. През месеците септември и октомври пък Франция е направила масирани подготовки на въздушни лагери. Друг мотив е, че Франция е доставчик на джихадисти в района на Сирия, отбеляза той.

По неговите думи извършителите в терористичната операция се очертава да са в няколко групи. Велков обясни, че освен преките извършители, има и хора, които са помагали. „Не по-малко от 8-10 извършители и още толкова, които са подпомагали терористичния акт”, каза той. Тези, които са събирали информация, са били доста повече.

Велков смята, че самоубийствените атаки около стадиона са по-скоро отвличащи вниманието, за да се насочат силите за сигурност към тях и да се освободи възможност за действие в концертната зала, където са били събрани доста повече хора, които да бъдат жертви.

„Много убити и цял свят изплашени”, така определи той целта на терористите. Експертът по борба с тероризма каза още, че „Ислямска държава” е показала удар на държава срещу държава и сигурността не може да бъде гарантирана на 100% при внедрени хора, които са си в своята страна.

„Европа може да се ислямизира толкова, колкото тя позволи”, каза той и отбеляза, че в момента силите на континента са разединени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама