Арабски анализатор очаква Трета световна война

10:16, 15 ное 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ислямска държава” успява да ликвидира граници. Това може да доведе до Третата световна война, която няма да се води срещу държави. Това заяви арабският анализатор Мохамед Халаф в сутрешния блок на Нова телевизия. Той допълни, че САЩ и Европа са допуснали „Ислямска държава” да има територии в две самостоятелни страни, както и да притежава петрол.

Според него сухопътни операции няма да решат проблема. Халаф припомни, че такива имаше в Ирак, но те само разшириха кризата, в резултат на което са се появили терористични организации като "Боко Харам" и др.

„Проблемът е вече сектантски. „Ислямска държава” използва социалните медии, което означава, че сме пред глобализирано явление. Проблемът трябва да се реши на място”, каза още Халаф.

Арабският анализатор отбеляза, че ислямът не е реформиран като християнството. Той допълни, че най-голямата група от сунити отказва да осъди терористите, тъй като са мюсюлмани.

„Във всички арабски държави джамиите са трибуни за разпространяване на омраза срещу западния свят, демокрацията и християните”, каза още Халаф.

Според журналиста Елена Йончева атентатите в Париж са за сплашване, тъй като „Ислямска държава” иска да внесе страх у Европа, за да не бъде нападана. Тя смята, че решението е да се прекрати въоръжаването на терористичната организация, а след това да се насочат сухопътни войски към териториите, които владее.

От своя страна журналистът Георги Коритаров отбеляза, че сухопътна офанзива няма да реши проблема. Според него терористите трябва да бъдат лишени от своята идеология. Той смята, че в събитията се встъпва постфактум и се вземат мерки, след като се е случил терористичният акт.

„Събитието от Париж ни връща към нов прочит към декларацията от Консултативния съвет. Има проспана информационна сигурност. Казва ни се, че трябва да се разработи законопроект срещу тероризма, в същото време ни се казва, че няма риск от атентати. Как да разбираме това”, попита Коритаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама