Нар и райски ябълки ще има на фермерския пазар в Бургас днес

11:29, 15 ное 15 / Любопитно 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нар, райски ябълки и други вкусни изкушения, както и натурална козметика ще намерят бургазлии на традиционния фермерски пазар днес, съобщиха от Общината. Той ще се проведе отново на „Славейковото пазарче” от 13:00 до 17:00 часа. Целта е да се насърчават директните продажби на натурална и биологична продукция, да се информират гражданите за екологичното земеделие, да се изгради доверие към земеделците, към дребните производители.

Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през 18-ти век, а в България – около 1935 - 1940 г. В нашата страна се отглежда по Черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“.

Нарът пък идва от Иран и централна Азия. Той е определян като "лекарство" и "антибиотик", който подсилва много имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки, нарът е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага за това да не се развиват ракови клетки и балансира кръвната захар. Той съдържа и много антиоксиданти.

В Бургас райските ябълки и нарът ще бъдат изложени от производители от Сливен. Освен тях обаче ще бъдат представени и други интересни продукти – сок от био арония, сироп от лавандула, натурални подправки за риба, пиле и боб, месни и млечни продукти, лимец и ръжено-пшеничен хляб с квас, сладки и солени вкусотийки за диабетици с натурални подсладители, домашна пълнозърнеста юфка. Екоферма до село Маринка ще изложи яйца от френски кокошки, токачки и пъдпъдъци, билки, вино, сладка от ягоди, праскови и сливи.

Освен всички изброени вкусотийки, ще бъде подредена и козметика с масло от моринга, масло против целулит, както и такова от семена на краставица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама