Столичната полиция ще следи изкъсо грайферите на гумите през зимата

14:06, 15 ное 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За да се намали броят на жертвите по пътищата от столичния КАТ предвиждат по-строг контрол към шофьорите. За целта от няколко дни се провежда акция „Зима“, при която се следят изискванията за грайфер на гумите при зимни условия. Това каза пред журналисти шефът на КАТ-София Тенчо Тенев по време на демонстрация с автомобили със специално предназначение пред храма „Св. Александър Невски“ във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Затегнати са и условията при регистрацията на автомобили в техническия пункт на София, където на ден преминават около 700 коли. Пътните транспортни средства се гледат за „наличие на хубави гуми за зимата с необходимия грайфер“. Изправността на чистачките е друг основен компонент, който ще бъде проверяван. 

По думите на Тенев жертвите при пътнотранспортни произшествия (ПТП) през 2015 г. са повече в сравнение с миналата година, но тежките катастрофи са с 220 по-малко. Има и спад на ранените - с около 200 души. На територията на София загиналите при катастрофи са с 6 повече спрямо 2014 г., посочи още той.

Шефът на столичния КАТ сподели, че около 90% от снимките с нарушителите, които са подадени като сигнали във връзка с националната кампания „Шофирай с камера“, са обработени, а от своя страна „Пътна полиция“ е издирила нарушителите и ги е санкционирали по Закона за движение по пътищата.

„Разчитаме на още повече хора да се включат в тази кампания, за да покажем на хората, че държавата си върши работата и че гражданите мислят за живота на другите“, каза той.

От своя страна председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров каза пред София Topnovini.bg, че над 700 клипа с нарушители на пътя са изпратени до асоциацията, като близо 100 са санкционирани от „Пътна полиция“. Той отбеляза, че акцията продължава и всеки, който заснеме видеоклип с нарушение по време на движение, може да бъде сигурен, че виновникът ще бъде наказан.

Тодоров изрази надежда до няколко седмици да има драстични санкции за нарушителите, като конфискуване и спиране на автомобил от движение и сваляне на регистрационните табели за недобросъвестните шофьори. Това поне предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, който в момента се разглежда в Народното събрание.

Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи, съвместно с Българския червен кръст, Съюзът на българските автомобилисти и "Пътна полиция", Българската асоциация на пострадалите при катастрофи организира демонстрация до храм-паметника „Св. Александър Невски", при която показа с какво превозно средство може да завърши вечерта на употребил алкохол гражданин. На паркинга пред храма бяха наредени полицейска кола, линейка, такси, автомобил на пътна помощ, автомобил на услугата „Drink and Drive" и катафалка, като мотото на инициативата е „Ти избираш начина, по който да се прибереш".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама