Хоровото пеене е будителско дело, заявиха диригенти на среща в Добрич

15:18, 15 ное 15 / Култура 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият проблем е основният пред хоровото пеене у нас днес, стана ясно на среща на диригенти на хорове от България, участвали в концерта "Мистика и приятели" в Добрич. Хората с възможности не ценят хоровото пеене, споделиха диригентите.

   Хоровото пеене е апостолско дело на всички работещи - и хористи, и ръководители, сподели диригентът на дамска формация „Мистика“ Росица Дурмушлийска. Според диригента на хор "Добруджански звуци" Елвира Пастърмаджиева, се връщаме във времето, когато е било будителско дело да пееш в хор, да го ръководиш. Тя постави проблема с окаяното състояние на сградите, в които репетират хоровете в Добрич, за което три пъти са внасяла докладни записки в общината. Като други проблеми бяха посочени недостатъчният интерес на децата и родителите им към хоровете поене, липсата на мъжки гласове и др.

   Плачейки за нови хористи, ние известно време не си давахме сметка, че репертоарната ни политика определя присъствието на публика или липсата на такава и съответно на хористи, каза Валентина Георгиева - диригент на смесен хор "Черноморски звуци", Балчик, и зам.-председател и член на УС на Българския хоров съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама