Плевнелиев: Путин цели дестабилизация на Европа през Балканите

16:20, 15 ное 15 / Политика 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-ефективният и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, така че Путин се е фокусирал върху това. Това казва българският президент Росен Плевнелиев в интервю за британския в. „Индипендънт“.

Той предупреждава за започването на хибридна война от Русия, целяща дестабилизиране на цяла Европа и настоява Европейският съюз (ЕС) и НАТО да направят повече, за да контрират растящата заплаха от руска агресия. Това пише журналистът Лори Холмс, който се е срещнал с държавния глава в София.

"Посланието ни към ЕС, към генералния секретар на НАТО, към нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да са в сърцето на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да си помогнете на самите себе си“, казва Плевнелиев.

Той не е цитиран директно от британското издание да казва, че Москва стои зад масираните кибератаки срещу български институции по време на местните избори в България, но в материала това е представено по този начин.

"От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малцина държави в света могат да организират подобни атаки", отбелязва президентът, а Холмс обяснява, че по този начин българският държавен глава се е обърнал към руския президент Владимир Путин.

По думите на Плевнелиев "от кримската криза имаме 10 пъти повече нарушения от руски военни самолети" в зоната за сигурност над Черно море и те са част от хибридната война. Той разкритикува партньорите от НАТО, че не отвръщат достатъчно решително на тази хибридна война и упрекна партньорите в ЕС, че не са в час със събитията в Близкия изток и Северна Африка.

Президентът призовава Турция да заеме по-активна политика за изпреварване на събитията в Сирия и добавя, че на масата на смислени преговори би трябвало да седят САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия.

По темата с имигрантите той посочва, че само България и Германия регистрират чужденците съгласно Дъблинските правила, докато това не е така с Гърция или Италия, нито с Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия. По неговите думи до края на годината се очакват нови 20 хил. бежанци в страната ни след приетите досега около 40 хил. Според него те избягват България заради строгото прилагане на правилата, а не заради това, че границата е в трудно проходими планински райони и че страната ни е най-бедната в ЕС, пише британският вестник.

Плевнелиев отхвърля идеята България да обвързва приемането на квота бежанци с влизането ѝ в Шенгенското споразумение. Той посочва, че след три неуспешни опита "сме разочаровани, че сме технически готови и покриваме нужните стандарти, а ни отхвърлят". Според него отпадането на паспортния контрол по границите би подобрило значително икономическите перспективи на страната ни.

Държавният глава признава проблема с високата корупция и нуждата от подобрена енергийна ефективност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама