Владимир Чуков: Най-застрашени от атентати са Великобритания и Германия, Франция остава уязвима

16:38, 15 ное 15 / Политика 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-застрашените европейски страни по отношение на евентуални терористични атаки са Великобритания и Германия, а Франция продължава да е много уязвима. Това коментира пред София topnovini.bg арабистът проф. Владимир Чуков. След атентатите в Париж, които отнеха живота на повече от 120 души, държавите трябва внимателно да начертаят своите национални интереси и да ги синхронизират с тези на европейските си партньори, смята още той.

„Ако държавата иска да реализира цели, които не са в нейните възможности, тя ще предизвика асинхрон със своите партньори. Така се получава с Германия, която осъществява политиката на отворените врати спрямо бежанците. Така се получава и с Франция, която иска да реализира политически цели в Сирия, които не са по възможностите на страната", уточни Чуков. 

Той подчерта, че терористичните атаки във френската столица преди два дни са дело на 8 „оперативни работници“ на „Ислямска държава“, но за изпълнението на този добре подготвен план е имало минимум 20 помагачи.

„Буквално с всеки изминал час излиза някаква информация за това, което се случи в петък в Париж. Нищо обаче не се казва за изключително добре подготвената акция на хора, принадлежащи към „Ислямска държава“ (ИД). Подчертавам принадлежащи, не симпатизанти. Това не са атентати от типа на този в Тунис или в Турция. Тук става въпрос за един план, подготвен според мен поне в рамките на пет месеца от хора, които пребивават в Сирия или Ирак. Тоест, това си е война, изнесена от „Ислямска държава“ на европейска територия и по-специално Франция", добави арабистът.

Това според Чуков се обяснява с факта, че Франция е най-ангажираната европейска държава в конфликта със Сирия. Тя се опита да се отличи от останалите държави като беше сред инициаторите на т.нар. Група на приятелите на Сирия. Страната най-активно контактуваше със сирийската опозиция, а след това се ангажира да нанесе удари срещу свои граждани, които са от редовете на „Ислямска държава“.

„В това отношение тя е водещата европейска държава. Става въпрос за отмъщение към Франция, към външната й политика. Този атентат е насочен персонално към френския президент Франсоа Оланд. Ако направим логически прочит на самия план, на петте позиции, времето на започване на всеки терористичен акт, ще видим, че позицията на стадиона е водещата. Всичко останало е малко в периферията за отвличане на вниманието на полицията“, категоричен е Чуков.

Това разбира се не било битка само между Париж и „Ислямска държава“. Това е битка между цивилизования свят и тероризма, смята арабистът.

Владимир Чуков подчерта и това, че бежанските потоци ще имат много силни политически резонанси. Той припомни, че на територията на Европа има стотици хиляди мигранти, част от които доказано са хора, които в своята родина са се занимавали с терористична дейност.

„Както виждате, полското правителство категорично отказа да приеме своята квота бежанци. Друг знак е черногорецът, който беше задържан в Германия, на път за Франция. Това показва, че трябва да има ревизия на този бежански поток дори от страна на държавите от Западните Балкани“, убеден е Чуков.

Според него атентатите в Париж ще стимулират две тенденции – възхода на крайните националисти и влиянието на Шенгенското пространство. Тоест, европейската солидарност ще отстъпи място на европейския национализъм, смята арабистът.

„Ние трябва да направим изводи конкретно за България. Трябва да очертаем националния си профил. Моята теза е, че трябва да регионализираме нашата европейска политика. Трябва да търсим много тясно сътрудничество с близките до нас държави, една Румъния например. Говоря и за бежанския проблем и за тероризма“, категоричен е Чуков.

Той добави, че реално нито една европейска страна не е застрахована от терористични нападения. Те са социалното явление, което не може да бъде изкоренено. Затова е необходимо както преразглеждането на националните политики, така и обединението на страните от Европа в проблем, който не може да се реши от една държава, било то и най-влиятелната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама