Театрален спектакъл избави варненка от кървавата касапница в Париж

17:02, 15 ное 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атмосферата на площад "Републик" в Париж, около който се случиха терористичните атаки, беше много тежка през изминалата нощ. Множество хора палеха свещи и носеха цветя. Това разказа пред Topnovini.bg варненката Василена Колева, която учи в Сорбоната.

"Местата на безпрецедентните терористични атаки се бяха превърнали в огромно събиране на всички световни медии. Полицията през няколко минути неуспешно се опитваше да разгони тълпата, тъй като имаше специална забрана за струпване на хора. Според мен самите органи на реда нямаха особено желание да го правят. В знак на съпричастност с жертвите и семействата им снощи много хора запалиха свещи на прозорците си", разказва сънародничката ни в Париж.

"Два часа преди да започнат атентатите бях точно на площад "Републик", след което бях на танцов спектакъл в Театър "Шайо", който се намира срещу Айфеловата кула. В края на представлението групата колеги, с които бяхме отишли, започнаха да получават съобщения от познати, че нещо се случва и има около 10 души пострадали, но никой не смяташе, че е нещо сериозно", разказва Василена.

Впоследствие, докато всеки се прибере, постепенно започнали да се появяват информации в медиите и изведнъж всички от компанията на Василена разбрали какво се е случило недалеч от тях.

Варненката разказа, че в този момент всички са започнали да звънят и да пишат в социалните мрежи с апел да се приберат по-бързо. Малко след това са открили информация, че мястото, където са били допреди минути (площад "Трокадеро"), е било една от евентуалните мишени на терористите. През зловещата нощ сънародничката ни е получила множество прозвънявания и съобщения от близки и познати във Франция и в България.

"Имаше някакво топло чувство на съпричастност - всички хора, загрижени едни за други, смесено с ужаса, разбира се", добавя Василена. След това тя и приятелите й не могли да заспят. На следващия ден улиците във френската столица останали пусти и тихи.

Това е така, защото в Париж е била наложена забрана за излизане от домовете освен при неотложни случаи, както и за събирания и шествия. Около 1500-2000 военни, освен полицията и жандармерията, са били мобилизирани в града. Университетите, училищата и всички държавни и общински учреждения са затворени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама