Френският посланик за бежанците от Близкия изток: Расизъм е да ги обвиняваме за всичко

19:13, 15 ное 15 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два дни след най-кървавия атентат във Франция след Втората световна война посланикът на страната в България Ксавие дьо Кабан отказа да хвърли цялата вина за терористичната атаката върху бежанците от Близкия изток. По време на няколко бомбени взрива и масова стрелба в концертна зала в столицата Париж бяха убити най-малко 120 души, а стотици се борят за живота си, тъй като са със сериозни травми, 

Пред БТВ дипломатът запази спокойствие и с типичния си спокоен глас обясни, че не може бежанците от тази част на света да бъдат обвинявани във всичко най-лошо. 

"Представят ги като хора, които идват с нож между зъбите и готови да убият всички европейци. Те идват или защото е много бедна държавата им, или просто бягат от война. Обратното на това твърдение е расизъм", уточни френският посланик. 

Според него все повече се говори, че в огромните маси от бежанци, които се опитват да влязат в Европа има терористи. Дори и да имало такива, те били единици. За пример даде родината си, където доказано има много джихадисти. 

"И при този атентат има терористи с френско гражданство. Значи не е проблемът в бежанците. Французите, които искат да станат джихадисти отиват до Ирак или Сирия, за да преминат обучение. Трябва да се проследи целият им път през всички страни членки на ЕС, за да се разбере кои са те", добави Ксавие дьо Кабан. 

Той каза още, че Франция няма да се откаже от военните си действия в Сирия, въпреки че именно заради тази им политика най-вероятно се стигна до атентатите. Причина за твърдението са множеството свидетелски разкази, че терористите са крещели на хората, че правят това точно заради военните атаки на европейската държава. 

Дьо Кабан подчерта, че България е показала колко много уважава страната му с факта, че часове след атентата пред френското посолство започнаха да се поставят цветя в знак на съпричастност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама