Тодор Танев: Ще имаме Закон за професиналното образование в първите дни на януари

21:07, 15 ное 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Докато не съм напълно убеден, няма да подпиша за новото учебно съдържание, но е сигурно, че ще има промени”. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев в предаването „Беновска пита”.

Промените в учебния план предвиждат редуцирането на произведенията, които изучават българските ученици, а ключови творби ще отпаднат. Едно от произведенията, които отпадат е пътеписът на Алеко Константинов „До Чикого и назад”.

„Експертите бяха на твърдото мнение, че трябвада се промени съдържанието, без да отпадат авторите изцяло. „До Чикаго и назад” е един много дълъг и монолитен текст, който ако го разделиш на части не се разбира. Не съм подписал още подготвяните промени в учебния план, но със сигурност ще има промени с оглед на това учениците да го разбират, а не просто да минава през главите им като съдържание”, каза образователният министър.

Увеличаването на бюджета за образование е приоритетно пред завишението на средствата за отбрана, каза Танев в отговор на въпрос на водещата.

„Ако може братски самолети да ни помагат в охраняването на въздушното ни пространство, то няма учители от друга страна, които да ни помогнат в отглеждането на нашето бъдещо поколение. Най-стратегическата област е образованието”, категоричен беше министърът.

Като най-сериозно свое постижение за времето, в което е министър, Танев определи „излизането от кота 0”, а като най-голям свой пропуск – Закона за професионалното образование.

„За да се правят промените, които всички участват, като сменята на учебниците, трябва да има законодателни промени. През април направихме Закона за развитие на академичния състав, направихме за висшето образование. Постижението е,че стигнахме до кота 0 и то с отличие. Не успях с основното нещо, което си бях планирал да свърша до първата година – Закона за професионалното образование. 

Ние ще имаме този закон в първите дни на февруари. Изключително важен е, защото ние искаме висшето образование да спре да бъде самосиндикално, а заедно с бизнеса и местните власти да работи и те да участват в създаването на учебните програми”, заяви министърът.

Той добави, че докато Законът за висшето образование е такъв, най-страдащ ще бъде най-големият държавен университет, като допълни, че УНСС прави изключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама