Те останаха завинаги в Париж

20:31, 16 ное 15 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жертвите на атентатите в Париж са 129 души, ранените са 352. Сред загиналите са граждани на най-малко 15 държави. Само в Концертната зала Батаклан смъртта си намират 89 души, фенове на американската рок банда Eagles of Death Metal. Кои са тези хора, чиито близки и приятели издирваха в трагичната нощ в социалните мрежи и какво точно се случи в Батаклан – ето какво пишат Дейли Мейл и Гардиън.

От началото на рок концерта вече е минал час.

Атмосферата е наелектризирана. Бандата току що е изсвирила парчето Save A Prayer и точно се впуска в следващото култово за феновете - Kiss The Devil. Днес тези заглавия звучат някак болезнено иронично. В светлините на прожекторите се очертава силуетът на барабаниста на Eagles Death Metal. Джулиън Дорио и на белобрадия китарист Дейв Кетчинг, който се впуска в здрав китарен риф, догонващ ритъма на барабаните.

И тогава се чуват залпове, толкова силни, че нарязват на парчета хеви метъл музиката в залата.

Феновете си мислят, че е някакъв супер ефект на пиротехниката и избухват аплодисменти. Дори когато трима мъже нахлуват през вратите, размахващи полуавтоматични оръжия, препасани с боеприпаси, дори и тогава част от хората в публиката продължават да си мислят, че всичко е част от спектакъла. 

Но инстинктът на Джулиън Дорио му казва друго.

Въпреки, че сценичните светлини го заслепяват, той светкавично прикляка зад барабаните. Двама други членове на групата също залягат на пода. И все пак китаристът остава прав на микрофона, сякаш парализиран от чудовищността на сцената, разиграваща се пред очите му.

Часът в Париж е 21:41.

Мястото – едно от най-страхотните места във френската столица - Концертна зала Батаклан - до площада на Републиката. Пространство, изпълнено с елитни френски интелектуалци и прекалено много британци, дошли специално за да видят и чуят култовата калифорнийска група по време на европейското й турне, претъпкано от весели лица, след секунди ще се превърне в Адът на Данте. В място, където и най-тихият молитвен звук, и най-прикритото движение, и най-невинният нервен тик ще попаднат под безчовечният прицел на стрелеца -терорист. След секунди, хладнокръвно той ще посече с куршуми и безпомощните фенове в инвалидни колички.

Терористите влизат в Концертната зала. Облечени в черно, лицата им - без маски.

Преди това са слезли от черна кола и са изпразнили пълнителите на калашниците си в близкото кафене. Презареждат. Първи, покосени от куршумите падат стоящите до вратите и бара. Стрелбата се засилва и сред истерични писъци и порой от куршуми хората започват да падат като домино. Залата обаче е твърде тясна, а феновете са 1500. Застанали толкова близо един до друг, че застреляните падат върху хората до тях и ги обливат с кръвта си.

"Аллах е велик" - крещят терористите, но вместо да прославят своя бог, крясъкът им се превръща в мантра за убийство. „Това е за Сирия!“ Извиква един от тях на безупречен френски. „Оланд е виновен!“ В този момент всичко е ясно, ясно е за какво са дошли мъжете, облечени в черно.

Терористите заемат позиции – един е караул и застава до балкона, другите остават долу и подбират първите си мишени. Феновете падат на пода. Някои едва се осмеляват да дишат, други се докопват до мобилните си телефони и шепнат отчаяни съобщения на близките си.

Осемдесет и девет фенове на рока никога няма да излязат живи от тази зала, стотици други ще бъдат тежко ранени, други ще бъдат покосени докато тичат надолу по алеята.

Ник Алигзандър на 36 години от Колчестър, Англия

Много обичан в средите на метъл рока, търговец на рок плакати и тениски.

„Моля, помогнете ми да намеря Ник Алигзандър“, пише от Бруклин, Ню Йорк неговата приятелка Полина Бъкли в Туитър. Часове по-късно написаното от нея казва всичко: „Спи спокойно, принце мой.“

На концерта в Париж с него е американката Хелън Уилсън, която е простреляна и в двата крака, но оцелява. Ник е застрелян пред очите й.

"Беше кошмар", споделя Хелън от болницата. „Опита ли се някой да бяга – стреляха по него. Така, че всички легнахме на пода. Те стреляха по всички.“

„Ник беше с гръб към мен и аз не виждах какво точно се е случило. Но той не дишаше и аз го прегърнах“.

И така, с малки прекъсвания, разстрелите продължават 2 часа и 40 минути.

Хелън разказва как терористите безмилостно убиват феновете с увреждания, които са настанени в специална зона, с най-добър изглед към сцената.

Елоди Брюл на 23 години, Франция.

Била на концерта на Eagles of Death Metal с група приятели. Един от тях, който е говорил пред Time magazine, разказва, че всички се разделят когато стрелбата започва. Той се затичва към изхода с някакъв друг мъж, който обаче е покосен от куршуми и загива на място. Навън той отново среща приятелите си, но Брюл не е сред тях.

"Не ми го побира умът?“ казва Алексис, братът на Елоди "Единият ден ти си просто щастлив тийнейджър, който обича да играе компютърни и видео игри, на следващия ден – лежиш в локва кръв, сред безжизнени тела."

Валентин Рибе, на 26 години, от Франция

Рибе е адвокат, завършил елитното London School of Economics. Убит също в Батаклан.

От адвокатската кантора, в която работи, го описват като „отличен професионалист и чудесен човек. Шокирани сме от загубата.“

Ноеми Гонзалес, Сащ, Мексико

Ноеми е студентка по дизайн в Калифорнийския университет, която е в Париж по програма за международен обмен и е за месец в Страт Колидж в Париж.

„Нашите сърца са с нейните близки приятели и семейството й", пише във фейсбук един от нейните преподаватели Майкъл Лафорт. Той нарича терористите „безгръбначни страхливци, които убиват невинни хора.“

Матьо Хош на 38 години от Франция

Хош е от инженерния екип на френския новинарски канал France24. Той е страстен фен на рокендрола. 

Розалин Фебре пише за него във фейсбук: "Матьо Хош е голяма загуба за France 24. Той беше млад и имаше дете на 6 години. Жалко за него, жалко за всички, които намериха смъртта си“.

Гийом В. Дешерф на 43 години, Франция

Журналист от френското списание за култура Les Inrocks. Пишел предимно за рок и метъл музика. Последната му статия е за наскоро излезлият албум на Eagles of Death Metal – Zipper Down. Според профила му в LinkedIn, Дешерф е публикувал и в списанията Metro и Rolling Sone. Има две дъщери.

Трима служители на Universal Music - Томас Аяд на 32, Мари Мосер на 24 и Ману, Франция

Президентът на компанията Universal Music Паскал Негре пише в Туитър: „Семейството на Universal Music изгуби трима свои служители – Томас, Мари и Ману.

Томас е Продуктов мениджър на Юнивърсъл Мюзик Франция.

Мари е част от френския екип на The Vamps, които написаха във фейсбук профила си: "Поднасяме нашите искрени съболезнования на семействата и приятелите на Томас и Мари, които бяха част нашия екип във Франция и които трагично загинаха в петък вечерта в Париж. Ние ужасно скърбим за тях. Брад, Джеймс, Конър и Тристан."

Фабрис Дюбоа, Франция

Намерил смъртта си в Батаклан. Рекламната агенция Publicis Conseil, за която работил, излезе с изявление: „Нашите мисли са със семейството на Фабрис, с жена му, децата му, с неговите приятели и с колегите му. Ще ни липсваш, Фабрис“.

Орели Де Перети на 33 от Париж

Ню Йорк Тайм се свързва със сестра й, Делфин, която разказва, че цяла нощ се е опитвала да се свърже със сестра си. 

"Казаха, че сестра ми е мъртва, но не ми позволиха да я видя", каза тя.

"Сега не знам какво да правя по-нататък. Не съм гледала новините, нито съм спала. "

Делфин разказва, че сестра й е запалена по музиката и културата. „Единствената ми грижа в момента е да върна тялото й при нас, в южна Франция", казва Делфин.

Мари Луш на 23 и Матиас Димарски на 22 от Франция

И двамата намират смъртта си в Батаклан, твърди тяхната приятелка Клара Реджини в Туитър. Първоначално Клара ги търси, като публикува под хаштага #rechercheParis, по-късно тя пише: „Търсенето приключи. Думи не ми останаха, само сълзи. Мари и Матиас вече не са сред нас.“

Франсоа-Ксавие Прево на 26, Франция

Прево е от Париж и работел като мениджър на онлайн рекламна компания LocalMedia.

Прево намира смъртта си в Батаклан, където е с двама свои приятели.

Луис Фелипе Вале, на 35, Чили

Той е музикант, който живеел в Париж от 8 години. В трагичната нощ бил на концерта в Батаклан със съпругата си, която е французойка. Бил е китарист от групата Captain Americano.

Topnovini.bg ще продължи да обновява тази история, докато всички жертви от Батаклан бъдат идентифицирани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама