Отново гледат делото "Килърите” до Затвора във Варна

07:29, 18 ное 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд ще гледа отново днес казуса на "Килърите”. Заседанията ще продължат на 18 и 19 ноември в съдебната зала на ул.“Христо Смирненски“ №19, до сградата на Затвора. Още през септември съдът посочи имената на 10 свидетели, които ще бъдат разпитани. 

Във вторник, 17 ноември, стана ясно, че варненските магистрати са изменили мярката за неотклонение от "задържане под стража” в "парична гаранция" от 30 хил. лева за Янко Попов, един от подсъдимите по делото за престъпната група на "Килърите”. Попов повече от 5 години търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража”, като има влязла в сила 5-годишна присъда по това дело за участие в престъпната група на Петър Стоянов Сумиста. Експертното заключение посочва абсолютна аритмия и предсърдно мъждене, което е довело да влошаване на сърдечната недостатъчност на Попов. Липсата на движения в затвора, емоционалния стрес и неправилното хранене, въпреки предписаната диета, е довело до сериозно повишаване теглото на подсъдимия.

През септември тази година Варненският апелативен съд заседава за втори път по казуса, след като през юни Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу престъпната група с лидер Петър Стоянов-Сумиста за ново разглеждане на втора инстанция. Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Петър Стоянов- Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна. ВКС отмени 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама