Започва делото срещу ексшефа на „Напоителни системи” в Шумен Юлиян Вълчев

07:36, 18 ное 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото срещу бившия шеф на „Напоителни системи”-Шумен Юлиян Вълчев в Шуменския окръжен съд започва днес.

Според обвинителния акт, изготвен от прокуратурата, Вълчев, като ръководител на „Напоителни системи“-Шумен не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, запазването на повереното му имущество и за възложената му работа.

Според прокуратурата Юлиян Вълчев е организирал изпускането на водното количество на язовир „Нови Пазар 1“, находящ се в землището на с. Стоян Михайловски и с. Памукчии в община Нови Пазар.

С действията си ексшефът на “Напоителни системи” – Шумен е причинил значителни вреди на дружеството от незаконен улов на толстолоб в размер на 19 700 кг на стойност 29 560 лева, умъртвена маломерна риба в размер на 4 690 кг на стойност 4 690 лева и изпуснато количество вода от язовира в размер на 504 000 куб.м на стойност 52 502 лева – всичко на обща стойност – 86 752 лева.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

Случаят с източения язовир в с. Стоян Михайловски стана известен през септември 2013 година, когато полиция влезе на проверка в шуменския клон на „Напоителни системи”, само няколко дни след като Юлиян Вълчев подаде оставка.

Тогава от неофициални източници се разбра, че язовирът е бил източен, тонове риба била изловена и продадена, а в тинята останали още няколко тона рибки, които в последствие измрели.

През лятото обвинителният акт бе върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения, след отстраняването им той отново е внесен в съда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама