Трима джихадисти са убити след престрелка в предградие на Париж (на живо, видео)

07:45, 18 ное 15 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В парижкия квартал "Сен Дени" спецчастите щурмуваха сграда, където се е барикадирал предполагаемият организатор на кървавите атентати във френската столица от петък, 13 ноември, Абделхамид Абаауд и още петима души. Смята се, че Абаауд е "мозъка" на парижките атентати, при които загинаха 129 души, а над 350 бяха ранени. Предполагаше се, че той се намира в Сирия. Сред барикадиралите се е още един издирван за пряко участие в атентата - белгийският гражданин Абу Омар. 

Topnovini.bg следи развитието на ситуацията.

17:00 Съмнителен пакет е причина гарата Гар дьо Норд да бъде евакуирана. Хора, които са близо до мястото съобщават в Туитър, че в момента тълпътъ от евакуирани хора пресича улицата, а полицията огражда значителен периметър от мястото с полицейска лента.

16:40 Терористичната клетка в "Сен Дени" е планирала нова терористична атака за четвъртък 19 ноември. Информацията е на полицейски източник на френското частно радио RTL в Ла-Дефанс в Париж. В сайта на радиото също така е публикувана новина, според която, точно преди да се взриви жената-комикадзе се е обадила по телефон на предполагаеми съучастници.

15:40 "Стесниха периметъра на сигурност в Сен Дени, но всичко остава затворено", пише в профила си във фейсбук журналистът от "Капитал" Росен Босев.

15:28 Законопроект, който ще удължи извънредното положение във Франция за още три месеца ще бъде обсъден в двете камари на парламента в четвъртък и петък. По-рано днес, президентът Оланд заяви, че местата, където се събират хора за да "прославят" тероризма ще бъдат затворени, съобщават международните агенции.

15:20 BBC съобщава, че френската полиция е започнала акция на летище "Роаси-Шарл-дьо-Гол", издирват "радикализирани индивиди". Полицията на летището твърди, че обиските "не са пряко свързани" с атаките в Париж, но "са по отношение на лица, които показват признаци на радикализация".

13:48 Френското правителство: Идентифицирани са всички 129 жертви на атаките в Париж от 13 ноември. Състоянието на много от ранените остава критично. 221 души продължават да се лекуват от раните си, от тях много са в доста тежко състояние, се казва още в изявление на кабинета на Оланд. 13:23 Дисниленд в Париж отново отвори врати, четири дни след терористичните атаки на 13 ноември 13:20 Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов и главният прокурор Франсоа Молен с пресконференция на мястото на акцията в "Сен Дени" 12:48 BBC съобщава, че акцията в Сен Дени, Париж е приключила, като цитира говорител на френското правителство. Спецоперацията започна в 4:30 ч. местно време.

12:40 Извънредно: Полицията се опитва да влезе в църквата в "Сен Дени". Предполага се, че един от заподозрените терористи се укрива вътре. В момента полицията разбива вратата на църквата.

12:35 Източници: Предотвратена е голяма планирана терористична атака. Информацита е от източници от Ирак, които са се свързали с френското разузнаване.

12:28 15 души са евакуирани от сградата, където се намира апартаментът в "Сен Дени", съобщава Фигаро. Сред тях има и деца. Съобщава се, че едно от полицейските кучета, участвали в операцията, на име Дизел, е било убито от терористите.

 

12:14 Акцията навлиза в своята "финална фаза", съобщават BBC и CNN, позовавайки се на френски медии. Арестуваните вече са 7.

12:00 По информация на France 2 TV, ДНК проби се взети от арестуваните. Телевиизията съобщава още, че акцията на службите за сигурност е свързана с информация на френското разузнаване за подготвяна терористична атака в "Ла-Дефанс" - бизнес квартал на френската столица, наричан още парижкият Манхатън. През май 2013 г. френски войник беше нападнат от терористи и ранен в "Ла-Дефанс" и оцеля.

11:43 Преди минути на място пристигна още полиция, пожарна, както и няколко екипи на Спешна помощ. Кореспондентът на Channel 4 News, Джонатан Ръгмън съобщава  в Туитър: Полицаи извеждат мъж от сградата. Към линейките се насочват хора, които по-късно ще бъдат откарани към най-близкия здравен център  Rue Du Cygne. По-всяка вероятност някои от тези хора са ранени, но са в добро състояние. В същото време ВВС съобщи, че мъж в бяла риза е бил арестуван от полицията и изведен от сградата.

11:25 Полицията блокира улици в "Сен Дени", акцията продължава. Все още не съобщава каква е съдбата Абдел-Хамид Абауд - дали е сред убитите или сред задържаните. Още не се съобщава и кои са хората, барикадирали се по-рано в тази сграда.

11:18 По време на акцията в "Сен Дени" петима полицаи са леко ранени, съобщава Катя Адлер, редактор в BBC Europe съобщава в профила си в Туитър. 

10:50 BBC съобщава, че операцията продължава. Полицията е обградила единственият останал заподозрян в "Сен Дени". Отцепен е много голям район в парижкия квартал. CNN събщава, че натам се насочват още сили за сигурност. Мястото, където се провежда акцията в момента, се намира недалеч от "Стат дьо Франс", на около 2 км. Тази част на френската столица е свързана и с важни исторически събития за страната: в базиликата тук са короновани и погребани много от кралете на Франция.

10:46 ВВС съобщава, че ситуацията остава много напрегната в "Сен Дени", като се позовава на живеещ в района на драматичните събития от тази сутрин. "Военните, които са разположени в района, не ни позволяват да напускаме домовете си." Все още не се съобщава нищо за самоличността на тримата задържани в апартамент на плащад "Жан Жорес". Други двама - мъж и жена са били задържани в непосредствена близост до същата сграда в "Сен Дени". Асошиейтед Прес (AP) съобщава, че все още има един човек, който се е барикадирал в апартамента. Информацията не е потвърдена.

10:40 Властите във Франция съобщават, че са задържани петима джихадисти, а трима са убити по време на спецакцията на площад "Жан Жорес" в квартал "Сен Дени", Париж, която продължи над 5 часа.

09:45 Международните агeнции съобщават, че министър-председателят на Франция Манюел Валс и френският президент Франсоа Оланд ще имат извънредна среща в Елисейския дворец в Париж.

09:40 Шестима са били барикадиралите се във френското предградие. Трима са арестувани, а трима джихадисти са убити, сред тях и жена-камикадзе. Тя се е взривила по време на операцията, като е задействала колан с експлозиви.

09:25 Приключи спецакцията в парижкото предградие „Сен Дени”, официално обяви френската полиция. Данните за изхода от операцията са противоречиви.

Не е напълно сигурно дали операцията е била успешна, нито каква е съдбата на нападателите – дали са заловени, ранени или с тях се водят преговори.

В момента районът е отцепен, а всички преминаващи автомобили се проверяват.

Градският транспорт до "Сен Дени" е отменен, а училищата в квартала ще останат затворени днес. Жителите са инструктирани да стоят по домовете си, да затворят прозорците си и да не ги доближават. Част от тях са евакуирани в сградата на местната община.

09:00 ч.: Операцията е на път да приключи. Специалните части са проникнали в сградата. Армията е изпратила подкрепление от 100 души.

Продължава да бъде блокиран целият квартал, като хеликоптер все още прелита над квартала. Загиналите са трима, а ранените също са поне трима.

Към 6:30 ч. българско време над северните части на френската столица се е появил и хеликоптер.

Операцията е започнала около 04:30 часа сутринта, като престрелките между полицията и барикадиралите е продължила поне 90 минути.

Най-малко двама са убити, според френски медии, като има и ранени полицаи. Според очевидци се чуват изстрели и експлозии.

От полицията призовават местните жители да останат по домовете си. Движението на метрото в този район на Париж е спряно от съображения за сигурност.

Стадионът "Стад де Франс", където се самовзриви един от терористите в петък, се намира в същия квартал.

Какво се случва в момента в Сен Дени в момента може да проследите във видеото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама