В област Добрич са сключени 42 договора по националната програма за саниране

07:58, 18 ное 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В област Добрич са подписани 42 договора между общините и сдруженията на собствениците за участие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни, съобщават от областна администрация. Най-много – 37, са договорите в областния център град Добрич. Няма нито един договор в община Каварна, където липсват и регистрирани сдружения на собственици на многоетажни сгради.

   В областта са регистрирани общо 55 сдружения на собственици, най-много – 48, те са в град Добрич. В община Генерал Тошево е регистрирано едно сдружение и то  вече има договор. В община Тервел сдруженията са две, които също са подписали договор за финансиране. В община Балчик от 4 регистрирани сдружения, две имат споразумение с Българската банка за развитие и санирането там е пред приключване.

   Областна администрация публикува на сайта си и информация във връзка с появили се публикации в медиите, в които се твърди, че в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради разходите за строителен надзор не са допустими за финансиране. В тази връзка Министерство на регионалното развитие и благоустройството уведомява, че Програмата е изцяло съобразена с изискванията на Закона за устройство на територията. Процесът по обновяване на одобрените сгради следва реда, определен в закона и извършването на строителен надзор е основен елемент от осъществяването на контрол върху строителните и монтажни работи. Съгласно Методическите указания по Програмата на всяка сграда следва да се извърши техническо обследване и обследване за енергийна фективност, изготвя се инвестиционен проект, който се одобрява по надлежния ред и се издава разрешение за строеж, след което се стартира със строителните и монтажни работи. В рамките на програмата е посочено изрично извършването на авторски и строителен надзор, а в допълнение програмата изисква и упражняване на инвеститорски контрол. Съгласно Методическите указания всички тези дейности са предвидени в Програмата и разходите за тях, включително за строителния надзор, са допустими за финансиране от самата програма

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама