Медицинският университет в Пловдив отбелязва Европейския ден на антибиотиците

08:00, 18 ное 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медицинският университет (МУ) в Пловдив отбелязва Европейския ден на антибиотиците - 18 ноември, съобщиха от висшето училище.

По инициатива на Световната здравна организация за първи път в света се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците, уточниха от МУ. Тя се провежда в седмицата между 16 и 20 ноември и е насочена към пациенти, медици и правителства за повишаване вниманието и мерките при разумното използване на тези лечебни средства.

В първата световна седмица за информираността за правилно прилагане на антибиотиците за пореден път се чества и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември, организиран от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За ползите и вредите от антибиотиците и за събитията, с които Пловдив ще отбележи деня, разказа проф. Мариана Мурджева, ръководител на катедра "Микробиология и имунология" при МУ - Пловдив, и началник на Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

"Употребата на антибиотиците е въпрос на предизвикателство и медицинско изкуство. Антибиотиците трябва да се назначават от лекар - при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане, продължителност на лечение", съветва проф. Мурджева. Тя е категорична, че самолечението с антибиотици е изключено, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите.

"Важно е да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, тъй като антибиотиците повлияват бактериалните заболявания. Самоинициативата, която някои пациенти предприемат, за лечение с антибиотик, непредписан от лекар, компрометира възможността да се лекуват правилно инфекциозните болести и може да доведе до нарастващи размери на резистентността", казва още проф. Мурджева.

Антибиотиците могат да имат странични реакции - някои са по-чести, други по-редки, предупреждават специалистите. Някои например може да доведат до алергия (обриви, отоци, повръщане, диария), други са токсични за малки деца, трети могат да увредят бъбреците, ушите и черния дроб. Нежелано действие на антибиотиците е и разрушаването на нормалната микробна флора в червата, устната кухина или влагалището, което налага профилактично прием на пробиотици при по-дълга употреба на антибиотици. Ето защо до антибиотично лечение трябва да прибягваме само в случаите, когато употребата им наистина е наложителна.

Катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив, и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. И тази година те изпращат информационни бюлетини до всички клиники на болницата, информират студентите на лекции и упражнения за необходимостта от правилно използване на антибиотиците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама