Етичната комисия към ВСС ще изслушва Янева и Ченалова

08:39, 18 ное 15 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия на Въсшия съдебен съвет ще излуша на извънредно заседание Румяна Ченалова и Владимира Янева. От няколко седмици периодично сайтът "Биволъ" публикува записи от разговори между Янева и отстранената временно от длъжност съдия Румяна Ченалова. Двете обсъждат ситуацията около бившата шефка на СГС в началото на тази година, когато гръмна скандалът "Червеи".

Комисията реши още да поиска от Върховната касационна прокуратура да получава постоянна информация при новооткрити обстоятелства в рамките на проверката, образувана в Софийската градска прокуратура, като уточнени, че изтеклите записите не са в резултат на прилагане на СРС.

В тези разговори Янева споменава имената на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова и др. От думите на бившата шефка на СГС се разбира, че министър-председателят настоявал главния прокурор да "опраска" Янева. Колев пък се опитал да се свърже с Борисов, но неуспешно. А тя самата се срещнала с обвинител №1, който я уверил, че щял да гледа да "завоалира" нарушенията срещу нея.

Етичната комисия на съвета започна проверка по случая, но се появи още един запис, в който бившата шефка на СГС споменава имената на председателя на въпросната комисия Ясен Тодоров, шефа на бюджетната комисия в съвета Димитър Узунов и председателя на Комисията по предложения и атестиране Милка Итова.

Янева разказва на Ченалова, че пратила смс на Борисов, а малко след това с нея се свързали първо Узунов, после Тодоров, а накрая и Милка Итова, които се опитали да я успокоят, че всичко ще е наред. Освен това Тодоров и Узунов, по думите на бившата шефка на СГС, били "най-здрави", "най-оправни в съвета". Междувременно днес се появи още един запис, в който Янева казва, че главният прокурор я е уведомил, че ще й иска отстраняване, защото има образувано досъдебно производство срещу нея.

Георги Колев, Сотир Цацаров и Димитър Узунов категорично отрекоха пред медиите да имат нещо общо с този случай. Шефът на ВАС каза, че не се е опитвал да се свърже с премиера, главният прокурор заяви, че се е срещал многократно с Борисов, но никога тема на разговор не е била Янева, нито пък му е било казвано да я "опраска", а Димитър Узунов сподели, че не се е виждал с министър-председателя от години. За последно – когато Борисов бил на посещение в Сандански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама