Полиция усмирява протестиращи срещу строеж на блок в к-с „Изгрев” (снимки)

09:43, 18 ное 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки жители на блок 3А в бургаския комплекс „Изгрев” са блокирали отново с жива верига парцела, върху който ще се строи 8-етажна жилищна кооперация рано тази сутрин, научи Topnovini.bg. Заради ескалиралото напрежение между живущите и строителните работници през последните няколко дни, се е наложила намесата на полицията. Недоволните твърдят, че имат разрешение за протест от Общината.

„Готвим и подаване на жалби, решили сме да оспорим строителните книжа и смятаме да сезираме съда. Отделно от това искаме да оспорим собствеността на собственика, защото според нас реституцията не е правилно изпълнена”, заяви един от протестиращите.

„Вчера ходихме до Общината, където ни казаха, че ще бъдат направени около 100 паркоместа след завършването на сградата, но най-вероятно ще бъдат на около 300 метра от блока ни.Това не е редно според мен, защо трябва така да става”, добави друг.

От няколко дни хората от бургаския комплекс излизат на символичен протест, за да бранят парцела, който ще унищожи паркинга им. Те твърдят, че не са уведомени за това какво ще случва в тяхно съседство и не допускат строителните работници на фирма "Среги ООД", наета от инвеститора, да започнат подготовка на терена за строеж.

От своя страна самият инвеститор обясни, че по документи всичко е изрядно и няма пречка да започне строителство. „Всички документи са заверени от Общинска администрация. Няма нищо незаконно. Ето и документите, заяви пред Topnovini.bg инж. Милен Ненчев, който осъществява строителния надзор на обекта. Ненчев пристигна на място преди минути с частна охрана, тъй като се опасява от евентуална саморазправа от страна на протестиращите.

Няколко минути след това пристигна началникът на сектор Охранителна полиция в Пето районно управление при ОДМВР – Бургас Георги Илиев, който обясни, че е дошъл да помогне да не се допуска нарушение на обществения ред.

Междувременно работник от строителната фирма се опита да започне рязането на дърветата в парцела, но бе спиран на нялко пъти от жителите на комплекса. Багерът, който днес трябва да заравни терена, също е блокиран.

Малко по-късно отново дойде и един паяк, с готовност да вдига автомобилите на живущите от блок 3А. Хората обаче му препречиха пътя и не го допуснаха да стигне до паркинга им, като някои от тях дори седнаха на земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама