ВАС "отвори" Карусел 1 в "Монтюпе", но остави жалузите пломбирани

10:31, 18 ное 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно определение и едно решение е постановил Върховния административен съд по дела, свързани с производителя на авточасти от алуминий в Източната промишлена зона на Русе "Монтюпе" ЕООД.

Едното е свързано с определение от 12 октомври т.г. на Административен съд - Русе. Тогава русенските магистрати оставиха без уважение жалбата с особено искане на фирмата за спиране действието на заповедта на директора на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова, с която се извежда от експлоатация карусел 1 за леене на алуминий в хале 1 на френския завод.

Изводът на ВАС обаче е, че са налице доказателства, от които може да се направи предположение, че от предварителното изпълнение на акта ще настъпят значителни вреди за жалбоподателя.

"В случая ангажираните към настоящия момент по делото доказателства установяват, че като фактически основания за налагане на принудителната административна мярка са посочени извършени замервания на 02.07.2015 г. и на 09.07.2015 г., а към момента на издаване на административния акт извършените замервания са в норма и след прилагане на принудителната административна мярка - извеждане на експлоатация на Инсталация за каруселно леене на алуминий – Карусел № 1 замърсяването на въздуха в града е продължило, поради което не може да се направи извод за накърняване на обществения интерес т.е. законовата презумпция за наличие на защитим обществен интерес е оборена. Ето защо като е направил извод в обратния смисъл първоинстанционният съд е постановил съдебен акт в нарушение на материалния закон, което следва да бъде отменен", сочат част от доводите на висшите магистрати.

В тази връзка те са постановили спиране на предварителното изпълнение на заповедта от 23.09.2015 г. на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите гр. Русе за спиране на дейността на Карусел 1. Определението не подлежи на обжалване.

Междувременно друг състав на ВАС е взел решение по делото за запечатаните жалузи на френския завод край Русе.

В този случай е потвърдено решение на Административния съд край Дунава от 16.09.2014 г., когато бе отхвърлена като неоснователна жалбата на „Монтюпе“ ЕООД срещу Заповед №118 от 17 април 2014 г. на Директора на РИОСВ.

С атакувания документ бе наложена принудителна мярка за ограничаване дейността на дружеството в неговия Завод за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части - бяха пломбирани вентилационни жалузи по трите фасади на производствено хале № 1.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама