Представиха програма „Образование в САЩ“ в Русе

10:31, 18 ное 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмата „Образование в САЩ“ на комисия „Фулбрайт“ гостува в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. В Зала „Изкуство” пред ученици, родители и учители презентация направи Снежана Тенева, ръководител на дистанционната и консултантска секция на „Фулбрайт-България”, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Лекторката запозна най- напред аудиторията с основните параметри на инициативите, които „Фулбрайт” има по целия свят и онова, което фондацията прави в България след 1993 г., когато е отворен първият офис на организацията у нас.  Оттогава до днес специалисти на „Фулбрайт” дават безплатни консултации на всички желаещи да учат в САЩ със стипендии в американски колежи и университети.

Основният акцент в лекцията беше специализираната система за подготовка на учениците от 8, 9,10, 11 и 12 клас за кандидатстване във висшите американски училища. По този повод Снежана Тенева подчерта: „ Винаги най-напред ме питат за „Харвард” и това е, като че ли програмата максимум на повечето деца и родителите им. Специално искам да кажа, че всички пътища водят към „Харвард”, но не само към него, но и към останалите висши училища в САЩ.

Тези пътища е добре да минат през напълно безплатните консултации на нашата организация „Фулбрайт”, което ще ви спести излишни усилия и ще ви гарантира максимален успех в класирането за стипендии на американското правителство през първата, най-важна година от следването”.

„Образование в САЩ” е безплатна методика, адаптирана за всички ученически възрасти. Тя е съобразена с особеностите на децата, които желаят да продължат успешно образованието си в американските колежи и университети.

Акцент в изложението на лекторката беше мотивацията на учениците за сполучлива адаптация към състезателния характер на кандидатстването за стипендии  и обучение в САЩ. Изборът на желаещите да опитат късмета си и да изпробват състезателния си дух е много голям. В момента над 1000 американски висши училища предлагат стипендии на чуждестранни студенти. В седем от тях  американското правителство е поело пълните стипендии, като те не са обвързана с финансовото състояние на кандидатите и на техните семейства.

Други 65 университета покриват финансовите потребности на студентите до размера на пълните им разходи за обучение. 125 висши училища дават стипендии над $20,000, а в още 25% от тази всеобхватна университетска мрежа има годишни стипендии над $10,000.

На срещата бяха зададени интересни въпроси, които се отнасяха до тестовете за езиковите познания на кандидатите, различните изисквания на учебните заведения към владеенето на американската или английската езикова норма. Родителите и децата останаха доволни от презентацията, като благодариха на Русенската библиотека за проявената находчивост и подадената им ръка, заедно с комисия „Фурлбрайт”, в първите подстъпи по пътя към науката и висшите и училища отвъд океана.

Красноречиво доказателство за добрите практики в това отношение е фактът, че през 2014 г. чрез програмата „Образование в САЩ”  за своите американски университети със стипендии са заминали 24-ма български зрелостници, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама