В Русе се наблюдава тенденция често да се сменят фирмите, стопанисващи един търговски обект

11:05, 18 ное 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината до края на месец септември в Русе се наблюдава тенденция за честа смяна на фирмите, които стопанисват един търговски обект. Често срещано явление е и едно лице да закрива и регистрира нова малка фирма. Тези данни изнесе Светлана Лазарова, експерт в "Инспекция по труда" - Русе по време на днешното заседание на Областния съвет по условия на труда. 

Лазарова коментира, че на споменатата тенденция се дължи и високия брой фирми, проверени от Инспекцията за пръв път през деветмесечието - 219 от общо 846. 354 са проверените микро предприятия - тези с персонал до 9 човека. Проверките във всичкте 846 фирми са обхванали общо 54 095 работещи. 

Установени са 3694 нарушения, като по безопасни и здравословни условия на труд тези нарушения са 2407, а нарушенията при трудово-правните отношения са 1283. Едва 4 са нарушенията при наемането на работници за временна заетост. Лазарова коментира, че основна причина за нередностите е по-скоро непознаване на трудовото законодателство и липса на квалифициран персонал, който да съблюдава изрядността на документацията във фирмите. 

В тази връзка за деветмесечието са издадени 3593 предписания за отстраняване на нарушенията, и са спрени от работа 26 машини. Съставени са и 8 акта за възпрепятстване работата на проверяващите органи, като глобите по тях започват от 20 хил.лв. Лазарова заяви още, че за разлика от предни години вече не се наблюдава практиката масово да не се изплащат или да се забавят трудови възнаграждения - основно се касае за забавена последна заплата при напускането на служител. 

Бе отчетено, че като цяло се запазва тенденцията да се повишава културата на работодателите при трудово-правните отношения с работниците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама