Библиотеките във В. Търново и Кралево /Сърбия/ сключиха партньорско споразумение

11:38, 18 ное 15 / Култура 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Библиотеките „П. Р. Славейков” във Велико Търново и „Стефан Првовенчани” в Кралево /Сърбия/ сключиха споразумение за партньорство. Пред заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков подписите си под контракта положиха директорите на културните институции Иван Александров и Драгана Типсаревич.

„Без библиотека нито един град не може да съществува”, бе общото им мнение. Велико Търново е домакин на XIV Национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации. Библиофилството – традиции и национална култура”. Организатори са РНБ „П.Р.Славейков”, Великотърновският университет и Асоциацията на университетските библиотеки.

Форумът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и е посветен на будителската дейност, духовното израстване на народите и иновациите в библиотекознанието.

По-рано днес заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков прие чуждестранните гости на конференцията, които представляват библиотеки в Русия и Сърбия. Той се срещна с Драгана Типсаревич /Кралево/, Соня Суркович /Ниш/, Елизабета Георгиев /Димитровград, Сърбия/, Милица Матиевич /Лазеравац/, Марина Колесникова и Нина Пономарева /Санкт Петербург/.

„Вашата усърдна работа като библиотекари е толкова важна, колкото съществуването на тези културни и духовни центрове”, каза Ганчо Карабаджаков. Заместник-кметът обясни, че един от бъдещите проекти на Община Велико Търново е за строителството на нова интерактивна сграда за регионалната библиотека в новия градски център, който ще се оформи на мястото на старото военно училище.

В края на срещата Ганчо Карабаджаков зарадва гостите с символични подаръци – значки с герба на Велико Търново и рекламно-информационни материали за града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама