ГЕРБ и КНСБ не се разбраха за бюджета

11:43, 18 ное 15 / Политика 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на ГЕРБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) не постигнаха особен консенсус около предложенията на синдикатите за Бюджет 2016. Те предложиха да се увеличат данъците за работещите хора и събраните приходи да се раздадат на безработни.

КНСБ настоява за увеличаване на минималния осигурителен доход от 420 на 450 лева, както и повишаване на максималния такъв - от 2 600 на 2 860 лева. Събраните средства според тях трябва да се използват като се увеличи минималното обезщетение за безработица.

Синдикатите поискаха още фискалната консолидация през следващата година да не е толкова стръмна, колкото предвидената в проекта на Министерството на финансите. Според тях дефицитът може да е 2.5% от БВП, а не 2%, както иска Владислав Горанов.

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) обаче разговори за увеличаване на данъчната тежест за работещите може да се обсъжда, но трябва да се помисли, освен за евентуалните приходи, за това дали допълнителните разходи няма да дестимулират собствениците на малък бизнес. Евентуалният дебат за консолидацията на бюджета тя определи като “много сериозен”, но вероятността управляващите да отстъпят и да увеличат дефицита не е голяма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама