113,5 млн. лв. е бюджетът по Програмата за морско дело и рибарство

11:45, 18 ное 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия одобри Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014-2020 г. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след заседанието на Министерския съвет. Това е вторият вариант на програмата, който беше одобрен от правителството. Според него общият бюджет по програмата ще бъде 113,5 млн. лв.

"В средата на месец януари програмата беше изпратена и върната. Нашият екип я написа наново в комуникация с браншовите организации в сектор „Рибарство“. Бюджетът е разпределен в шест приоритета. Планираме още през първото тримесечие на 2016 г. да отворим мерките, към които има огромен интерес от страна на бизнеса. Това е за диверсификация на доходите в рибарството, за инвестиции в аквакултурата и за инвестициите в преработката на аквакултура и риболов. Планираме да отворим бюджета не наведнъж, а с 1,5 млн. лв., 20 млн. лв. и 10 млн. лв.“, заяви министър Танева.

По отношение на рибарството значителни финанси ще бъдат насочени към подобряване инфраструктурата на рибарските пристанища, обясни Танева. Във връзка с аквакултурите ще се подпомага развитието на аквакултурни стопанста, ще се подпомагат новите производители. Предвидените дейности за насърчаване на предлагането на пазара и преработването акцентират върху инвестиции за преработване на продуктите от риболов и аквакултури. 

„Диверсификация на доходите означава, че ще се инвестира и ще се създадат с помощта на програмата допълнителни дейности, свързани с риболова. По отношение на магазинчета за продажба на добитата продукция, на рибни заведения, на всичко, което съпътства тази дейност и е свързано с нея. По тази мярка бюджетът е 1,5 млн. лв.“, поясни министър Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама