Домашни помощници и лични асистенти ще се грижат за хората с увреждания във Венец

11:50, 18 ное 15 25 711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
88 възрастни хора с увреждания в община Венец ще имат домашни помощници и асистенти. Това ще стане в рамките на проект „Право на достоен и независим живот”, за който общината подписа договор с  Министерство на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 - 2020 г.

„Към настоящият момент в Община Венец има създаден Център за услуги в домашна среда. Този център ще продължи дейността си, като в рамките на година и половина помощ и подкрепа ще получат лица, които живеят в 13 села”, обявиха от екипа на проекта по време на пресконференция за представяне на предстоящите дейности.

Те ще са в помощ на хора с увреждания на възраст над 65 години, които не могат да се обслужват сами и това ги поставя в ситуация на социално изключване и бедност. Предстои тези хора да получат пакет от услуги, включително социални и здравни, които освен да облекчат ежедневието им ще ги направят и по-независими. От друга страна полза ще има и за семействата, които в момента полагат грижи за своите стари и болни роднини и по тази причина не работят. Тези хора ще могат да се върнат на пазара на труда. Допълнително проекта ще осигури работа на повече от 90 безработни, които ще се грижат за хората с увреждания. Ще има 50 лични асистенти и 40 домашни помощници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама