Реформатор критикува новите данъци на Горанов

12:13, 18 ное 15 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Остра критика срещу готвените нови данъци, които са по идея на министъра на финансите Владислав Горанов, изрази днес депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

“Безспорно не увеличаването на основните данъци и запазването на плоския данък е голям успех за управляващото мнозинство. Въпреки това особено негативно впечатление правят идеите за въвеждане данък “уикенд“, драстичното намаляване на прага за кеш разплащания от 15000 на 5000 лева и данък „градинка“. Малкият бизнес работи често и събота и неделя, при това положение е нелепо да има частично признаване на ДДС”, смята той.

По думите му драстичното намаляване на прага за кеш разплащания ще има най-сигурен ефект – увеличаване на приходите от такси на банките. “Представете си двама души, купувач и продавач на автомобил на село. И двамата нямат банкови сметки и трябва да открият такива. Данък „градинка“ ще събира по 2-3 лева при положение, че пускането на съобщение (писмо, пощенски разходи, напечатване) до задължените лица ще струва 1-2 лева”, разясни той новите данъчни тежести.

“Вместо тези мерки е крайно време да се затегне контрола върху производителите на алкохол и цигари с монтирането на измервателни уреди. Такова изискване има в закона, но се бави без логично обяснение”, коментира Димитров.

По-рано днес той предложи в дневния ред на Народното събрание да се включи предложение на Рееформаторския блок за увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 200 000 лева, но пленарната зала го отхвърли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама