Разпитват 15 души по делото срещу бившия шеф на „Напоителни системи” - Шумен Юлиян Вълчев

12:34, 18 ное 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото срещу бившия шеф на „Напоителни системи” (НС)-Шумен Юлиян Вълчев в Шуменския окръжен съд започна с разпит на 15 свидетели и вещи лица..

Според обвинителния акт, изготвен от прокуратурата, Вълчев, като ръководител на „Напоителни системи“-Шумен не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, запазването на повереното му имущество и за възложената му работа.

Според прокуратурата Юлиян Вълчев е организирал изпускането на водното количество на язовир „Нови пазар 1“, находящ се в землището на с. Стоян Михайловски и с. Памукчии в община Нови Пазар.

С действията си ексшефът на “Напоителни системи” – Шумен е причинил значителни вреди на дружеството от незаконен улов на толстолоб в размер на 19 700 кг на стойност 29 560 лева, умъртвена маломерна риба в размер на 4 690 кг на стойност 4 690 лева и изпуснато количество вода от язовира в размер на 504 000 куб.м на стойност 52 502 лева – всичко на обща стойност – 86 752 лева.

Пръв на свидетелската банка застана пазачът на язовир „Нови пазар 1” Белгин Исмаил.

Пред съда той разказа, че началникът на „Напоителни системи” – клон Черно море Васил Койчев му се обадил и му казал да изпусне язовира, за да се прочисти реката край Нови пазар по искане на кмета Румен Панайотов.

Втори път му се обадил да изпусне язовира, тъй като водоемът щял да се отдава под наем и се налагало рибата от него да се извади, а самият язовир да бъде дезинфекциран, като бъде изоран.

„Шефът каза, че рибата е наша и трябва да си я извадим, после щяло да се дава на нов арендатор”, обясни в залата  Белгин Исмаил. Той заяви, че същото му било казано и от Юлиян Вълчев по-късно. Имало камиони, които товарели рибата.

Според мъжа уловената риба била около 27 тона общо. След като вадели улова, рибарите го мерили на кантар, докаран от Васил Койчев, разказа пазачът.

„Парите ги взимаше г-н- Вълчев и една мадама”, каза Исмаил и уточни, че въпросната жена и екс шефът на „НС” в Шумен мерили улова. Пазачът каза, че Васил Койчев бил на всяко вадене на мрежите.

Съдебният състав разпита и шофьорът от „НС” Юзджен Юмер. Той разказа, че два пъти е карал мрежи на рибарите от язовира до Ямбол, откъдето са те. За целта е ползвал личен камион на Юлиян Вълчев.

Юмер разказа, че и двата пъти не е виждал на язовира да се товари риба, нито да има товарни или хладилни камиони.

„Някой каза, че на следващия ден ще идват да товарят и затова рибарите останали”, разказа шофьорът, като уточни, че това се случило втория път, когато превозвал мрежа. Тогава с него до Ямбол пътувал мъжът, който бил шеф на рибарите – Иван.

Пред съда Юзджен Юлмер заяви, че преди да даде показания за пръв път пред съда в Нови пазар по телефона му се обадил Юлиян Вълчев. Според думите на шофьора, бившият шеф на „НС” - Шумен му казал да не споделя къде е ходил с камиона нито пред колеги, нито пред разпитващите.

Бяха разпитани и дваматра рибари, които вадили рибата с мрежи, тип „грип” – Славчо Гостев и Иван Атанасов. Славчо бил първият рибар, които хвърлил мрежи в язовира. По неговите думи той ходил един път там. Посрещнал го пазачът, после дошъл и Вълчев. По думите на Гостев хванали 5-6 тона риба.

След него на язовира отишъл Иван Атанасов. Връзката с Юлиян Вълчев бил направил негов познат – търговец на име Светльо. Той дал телефона на рибаря на Вълчев и те се разбрали кога и как да стане улова. Според него уловът бил 17 тона, извадени на три пъти. За работата му платил Юлиян Вълчев. Атанасов заяви, че Вълчев мерил рибата на кантара и плащанията също минавали през него.

Пред съда застана и управителят на НС – клон Черно море Васил Койчев. Той обясни, че не е разпореждал изпускане на язовира, но устно е бил уведомен от Вълчев, че от общинска администрация в Нови пазар е постъпило искане за изпускане на вода, за да се прочисти речното корито на река Крива. Той заяви и че не е запознат с риболовна дейност на въпросния водоем.

На въпрос дали познава арендатора – Денислав Стефанов, Койчев отговори, че са познати от около 5 години. Двамата живеели в Девня, а съпругата на Койчев работила във фирмата на Денислав. Койчев обаче разбрал в последствие, че именно Стефанов е наел язовир „Нови пазар 1”.

Денислав Стефанов потвърди познанството си с Койчев, като уточни, че то е по политическа линия, те били членове на една партия.

Стефанов разказа, че от познати разбрал за търга за язовира. Участвал и го спечелил. Познати му казали, че водата от съоръжението трябва да се изпусне, дъното да се изоре и дезинфекцира и пролетта да се зариби. Оказало, че във водоема има риба.

Той се обадил на Вълчев и го питал дали така трябва да се прави. Вълчев казал, че от Нови пазар искат да се изпусне и може да стане. По-късно Денислав Стефанов се свързал с роболовците и ги насочил към Вълчев, за да организират лова.

„Търговците плащаха на Юлиян, а той ми даваше парите на мен с бележки. Нищо не е получил за това – просто услуга”, каза Стефанов. По думите му от август до септември 2013 г. Денислав Стефанов е взел около 25 хил. лв. за 20 тона риба.

Делото продължава с изслушване на свидетели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама