Приеха бюджета на НЗОК на първо гласуване

12:44, 18 ное 15 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо четене в пленарна зала бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2016 г. Подкрепата дойде от ГЕРБ, Реформаторския блок и “Патриотичния фронт”. Несъгласни бяха БСП, ДПС и АБВ, а БДЦ се въздържаха. Така със 117 гласа “за”, 45 “против” и 15 “въздържали се” депутатите решиха да отпуснат 3,204 млрд. лв. на Здравната каса. Увеличението спрямо тази година е със 129 млн. лв. или 4,2%.

„Тези пари не са от сляпо преразпределение, а са свързани с наличните източници на приходи“, каза още той и посочи, че 42 млн. лева от увеличените приходи ще дойдат от повишените ангажименти на държавата да плаща здравните осигуровки на хората, които осигурява. Останалите средства идват от по-добрата събираемост на здравните вноски.

Именно повечето приходи от здравни вноски са в основата на намаляването на дефицита в Здравната каса през тази година, категоричен беше Москов пред депутатите.

БСП и ДПС отчетоха още, че не е обърнато внимание на големите задължения на болничните заведения у нас, както и задълженията на НЗОК към здравни каси в чужбина, поели лечение на български граждани. Според д-р Емил Райнов от Столетницата бюджетът на Касата не отразява никакви намерения за реформи. Депутатът Хасан Адемов на свой ред определи бюджета на НЗОК като бутафорен. Като цяло проектът бил в стил "ще видим по-късно", а приходите са подценени, изтъкна Адемов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама