След шест часа драмата в Париж приключи

13:14, 18 ное 15 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След шест часа драмата в парижкия квартал "Сен Дени" приключи. Рано сутринта френските спецчастите щурмуваха сграда, където се беше барикадирал предполагаемият инициатор на кървавите атентати във френската столица от петък Абделхамид Абаауд, за когото се смяташе, че се намира в Сирия, и още петима души. Сред тях е още един издирван за пряко участие в атентата - белгийският гражданин Абу Омар.

Акцията на полицията започна около 04:30 часа сутринта, като престрелките между полицията и барикадиралите е продължила поне 90 минути. Веднага след това към спецчастите се е присъединило подкрепление от армията. 

Във входа на акцията бяха убити трима от терористите. Петима пък бяха задържани. Няма загинал полицай, но се съобщава за петима ранени. 

В края на напрегнатите събития полицията щурмува църква в парижкия квартал, където се предполагаше, че се е скрил един от терористите. Спецчастите разбиха вратата на храма, след което нахлуха вътре. Информация дали са открили някой вътре обаче така и не бе разпространена. Веднага след това беше обявено, че акцията е приключила. 

Въпреки това, полицейското присъствие в района остава засилено. Сградите в квартала се проверяват за допълнителни доказателства.

В квартала пристигнаха френският вътрешен министър Бернар Казньов, както и главният прокурор Франсоа Молен. 

По време на акцията стана ясно, че са задържани предполагаеми членове на "Ислямска държава" в Гърция и Турция. На летище в Истанбул бяха арестувани осем мароканци. В единия от тях е бил открит документ с маршрут как да стигне до Германия. В Гърция пък задържаха двама сирийци, обявени от местните власти за джихадисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама